Επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 37χρονια από την ίδρυση του ψευδοκράτους μετά και την απόφαση για το άνοιγμα στα Βαρώσια.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, προκαλώντας την οργή της Κύπρου και της Αθήνας αλλά και την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης από την Άγκυρα.

Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό ζήτημα: οι Τουρκοκύπριοι» και ότι «η προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της Κύπρου, με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δυο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο σήμερα. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να είναι θέμα διαπραγμάτευσης στη βάση της ισότητας της κυριαρχίας».

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εταιρική σχέση με τους Έλληνες στην Κύπρο, η οποία καταστράφηκε από τη δύναμη των όπλων το 1963 και καταστράφηκε από το πραξικόπημα της Ελληνικής χούντας το 1974. Μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό ζήτημα: είναι οι Τουρκοκύπριοι, που τους αγνοούν επί χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται», πρόσθεσε.

«Παρά τις αναρίθμητες επιθέσεις που έχουν δεχθεί, οι Τουρκοκύπριοι ζουν ελεύθερα, αξιοπρεπείς και με το κεφάλι ψηλά στα εδάφη τους. Παρ’ όλη την σκληρότητα, τα βασανιστήρια, την προδοσία, ποτέ δεν υποστείλαμε τη σημαία του αγώνα μας. Πετύχαμε την νίκη με τον επικό αγώνα των μαρτύρων μας», είπε μεταξύ άλλων.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Πρωτοφανής πρόκληση»

Σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του το Σάββατο ανέφερε: «η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Ειδικότερα, σχετικά με την αν. Μεσόγειο και τα Βαρώσια ο Ερντογάν είπε: «Ως εγγυήτρια δύναμη, ούτε εμείς ούτε Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ανεχθούμε άλλο διπλωματικά παιχνίδια. Καμία εξίσωση στην οποία δεν θα συμμετέχει η χώρα μας και οι Τουρκοκύπριοι με δίκαιο τρόπο, δεν μπορεί να πετύχει την ειρήνη και την σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις έρευνες και τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία. Ο στόχος των κινήσεων που έγιναν στα Βαρώσια δεν είναι να προκληθούν νέα παράπονα, αλλά να εξαλειφθούν τα υπάρχοντα».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου, ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα, ενώ σύμφωνα και με τις προεκλογικές του εξαγγελίες αναμένεται να ασκήσει μια πολιτική πιο κοντά στη γραμμή της Άγκυρας, η οποία θα προτάσσει τη λύση των δύο κρατών.

Νικητής ο «εκλεκτός» του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν επανέλαβε τη στάση της Άγκυρας για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, τονίζοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει. Επιπλέον, είπε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν έχουν υπομονή για άλλα διπλωματικά παιχνίδια και έκανε έκκληση για ένα καθεστώς συνεκμετάλλευσης σχετικά με τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

Δύο κράτη στην Κύπρο ζητάει ο Ερντογάν, «χάσιμο χρόνου» τα περί Ομοσπονδίας

Πορεία κατά του Ερντογάν από Τουρκοκύπριους και αντιδράσεις Αναστασιάδη

Παρά τις απαγορεύσεις της «αστυνομίας», Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν στην περιοχή της Αμμοχώστου, διαμαρτυρόμενοι για παρέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις τους αλλά και το περίφημο πικνικ το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Οι διαδηλωτές, κρατούσαν πανό με το σύνθημα #NoPicnicOverPain, ενώ η αστυνομία σταμάτησε εκείνους που προσπάθησαν να πάνε προς την τουρκική πρεσβεία.

Ως αντίδραση στα οδοφράγματα, οι διαδηλωτές φώναζαν «Block Erdoğan not people».

O πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλεσε την επίσκεψη Ερντογαν ως «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» και ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για πενταμερής συνάντηση».

Σημειώνεται ότι Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις έχουν υπογράψει κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητείται να σταματήσει το μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων και μείνει έξω ο Ερντογαν.