Στον έλεγχο του στρατού της Ζιμπάμπουε πέρασε την Τετάρτη ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ZBC, μέσω του οποίου ανακοίνωσε πως προχώρησε στην κατάληψη της εξουσίας με στόχο τους «εγκληματίες» που βρίσκονται γύρω από τον Πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Επίσης, ο στρατός έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας υπάρχουν περιπολίες.
Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε πως δεν πρόκειται για πραξικόπημα, παρότι ο Πρόεδρος Μουγκάμπε και η σύζυγός του κρατούνται μέχρι αυτή την ώρα, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί κάποια δήλωσή του. Όπως υποστηρίζει ο στρατός, ο ηγέτης της χώρας και η οικογένειά του είναι ασφαλείς και εγγυώνται την ασφάλειά τους. Στόχος τους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό μήνυμα, είναι άνθρωποι γύρω από τον Πρόεδρο που διαπράττουν εγκλήματα και δημιουργούν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
«Σκοπεύουμε μόνο τους εγκληματίες γύρω από τον [Μουγκάμπε] και διαπράττουν εγκλήματα που προκαλούν κοινωνικό και οικονομικό πόνο στη χώρα, προκειμένου να τα οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη» δήλωσε ο στρατιωτικός, ενώ η μεγάλη εφημερίδα της χώρας, The Herald, αναφέρει πως είναι η πρώτη στρατιωτική παρέμβαση μετά την απελευθέρωση της χώρας, υπογραμμίζοντας όμως πως δεν προκειται για πραξικόπημα.
Σύμφωνα με το δίκτυο της Νοτίου Αφρικής SABC News, ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε πως ο Μουγκάμπε τον ενημέρωσε πως κρατείται στο σπίτι του.
BREAKING NEWS | #Zimbabwe : President Mugabe has told President Zuma that he is confined to his home but is fine. pic.twitter.com/cJdxPIm33f
— SABC News Online (@SABCNewsOnline) November 15, 2017
President Zuma spoke to President Robert Mugabe earlier today who indicated that he was confined to his home but said that he was fine. South Africa is also in contact with the Zimbabwean Defence Force #Zimbabwe
— South African Gov (@GovernmentZA) November 15, 2017
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AlJazeera, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους στην πρωτεύουσα Χαράρε, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, εν μέσω της αβεβαιότητας. «Πρέπει να αποφύγετε την πολιτική δραστηριότητα ή δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών συζητήσεων σε δημόσιους χώρους και την κριτική στο πρόσωπο του Προέδρου», προειδοποίησε η Βρετανία.
Όπως μεταφέρει ο Independent, η Βρετανία τηρεί στάση αναμονής στις εξελίξεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει πως επιθυμούν λύση χωρίς βία.
Πώς οδηγήθηκε η Ζιμπάμπουε σε κρίση
Σύμφωνα με το σύντομο χρονικό που παραθέτει το AlJazeera, όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της χώρας, Έμερσον Μνανγκάγκουα, σύμμαχος του στρατού και βετεράνος του αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία, αποπέμφθηκε την 8η Νοεμβρίου από τον 93χρονο Μουγκάμπε με την κατηγορία «χαρακτηριστικών έλλειψης εμπιστοσύνης».
Σημειώνεται πως ο Μνανγκάγκουα, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Προέδρου, με το αραβικό δίκτυο να αναφέρει πως η απομάκρυνσή του ανοίγει το δρόμο για την εξουσία στην Πρώτη Κυρία, Γκρέις Μουγκάμπε.
Την περασμένη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, ο αρχηγός του στρατού, Κονσταντίνο Τσιβένγκα, δήλωσε δημόσια πως οι στρατιωτικοί θα αναλάβουν δράση εάν οι εκκαθαρίσεις εναντίον πρώην μαχητών της απελευθέρωσης δεν σταματούσαν. Μία ημέρα αργότερα, το κόμμα του Μουγκάμπε, Zanu-PF κατηγόρησε τον αρχηγό του στρατού για «προδοτική συμπεριφορά», αφού αμφισβήτησε τον Μουγκάμπε για την απομάκρυνση του αντιπροέδρου.
Έκκληση ΕΕ για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση για διάλογο στη Ζιμπάμπουε και για την ειρηνική επίλυση της κρίσης που ξέσπασε μετά την άτυπη ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας.
«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία», είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών και να διατηρηθεί η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.