Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση των συμφωνιών Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με Αίγυπτο και Ιταλία, αν και η συμφωνία με το Κάϊρο προβλέπει μερική οριοθέτηση, αποτελώντας τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιτυχία της Ελλάδας και επισήμανε πως «οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας που δικαιούται και οφείλει να δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή συνόρων και Μεσογείου. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, σταθερού βραχίονα διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε έμμεσα πως οι συμφωνίες της κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο είναι προς όφελος της Ελλάδας και αποτρέπουν την Τουρκία από το να εκμεταλλευτεί τα κενά που υπήρχαν στην βάση Διεθνούς Δικαίου, πριν από τις συμφωνίες.

«Οι συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων. Φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης που βασίζεται στο Δίκαιο Θάλασσας και Διεθνές Δίκαιο και δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια. Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνει σχεδόν κατά 38.000 τ. χιλιόμετρα. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει ότι τα ελληνικά νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και επήρεια και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που θα του έδιναν περισσότερα. Εξουδετέρωσε στην πράξη τις μεθοδεύσεις Άγκυρας – Τρίπολης καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των βλέψεών τους.

Το εθνικό φορτίο των Συμφωνιών είναι μεγαλύτερο από τις εκτάσεις που αναφέρονται. Οι οριοθετήσεις ΑΟΖ αίρουν εκκρεμότητες, επαναφέρουν το Διεθνές Δίκαιο εκπληρώνοντας όλα τα εθνικά μας ζητούμενα. Επιτρέπει την αξιοποίηση εθνικών μας πόρων. Πάνω από όλα οι συνθήκες με Ιταλία και Αίγυπτο επαναθεμελιώνουν καθεστώς νομιμότητας και περιθωριοποιούν παράνομες ενέργειες».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «νέο πατριωτισμό» και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια, δίνοντας επικοινωνιακή απάντηση στην Άγκυρα που «εγκλωβίζεται στα δίκτυα απομόνωσης» και καταδικάζεται από την παγκόσμια κοινότητα.

«Έχουμε το αποτέλεσμα ενός νέου πατριωτισμού. Στο πλαίσιο ανακοινώνω σήμερα ότι άμεσα με νομοσχέδιο που καταθέτουμε στην Βουλή η Ελλάδα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια. Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι αλλά εμείς το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα στα Ιόνιο έως Ταίναρο σε επέκταση υδάτων. Ένα δικαίωμα που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές και έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και τον κανόνα μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση είναι μικρότερη των 6 ή 12 μιλίων. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Ιταλίας και Αλβανίας.

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση για την ορθότητα των επιλογών μας από σπασμωδικές κινήσεις ηγεσίας Τουρκίας. Χρησιμοποιεί λόγια μόνο για να φωνασκεί και όχι να συζητά. Εγκλωβίζεται στα δίκτυα απομόνωσης. Τι άλλο από ολική αποτυχία μπορεί να σημαίνει η καταδίκη ενεργειών Άγκυρας από όλη την παγκόσμια κοινότητα.

Όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο, τόσο ισχυρή αισθάνεται στο τραπέζι. Τα όπλα Διεθνούς Δικαίου είναι ακαταμάχητα. Έχουμε κάθε λόγο να οδηγήσουμε την Τουρκία στο στίβο νομιμότητας. Επαναλαμβάνουμε ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα και μόνο θέμα υπό τον όρο να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις. Οι Έλληνες πρώτοι καθιέρωσαν κλάδο ελαίας. Ξέρουν όλοι ότι αυτός δεν μπορεί να έχει αγκάθια. Εξι λέξεις δείχνουν την πρόθεση: Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις».