«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκτιμώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση της επικίνδυνης ΚΥΑ η οποία επιτρέπει σε συνθήκες έκρηξης της πανδημίας την πλήρη λειτουργία των Δικαστηρίων, αποφάσισε τη διακοπή των συνεδριάσεων όλων των ποινικών και πολιτικών Δικαστηρίων της Χώρας, καθώς και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου από τις 09.00’ μέχρι τις 12.00’», αναφέρει το κείμενο-απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΝΔΕ).

Όπως διευκρινίζει η Ένωση, «η συμβολική αυτή πράξη αποτελεί το πρώτο μήνυμα διαμαρτυρίας απέναντι στην Κυβέρνηση και ταυτόχρονα μία μικρή υπόμνηση ότι η αξίωση της ατομικής ευθύνης από κάθε πολίτη πρέπει να συνοδεύεται από την κοινωνική ευθύνη της Πολιτείας απέναντί του».

Επισημαίνει δε, πως «η θυσία της υγείας των πολιτών στο βωμό της ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων ακυρώνει κάθε προσπάθεια επιστημονικής και ορθολογικής προσέγγισης ενός προβλήματος οικουμενικού και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία».

Οι δικηγόροι ζητούν μέτρα στήριξης

Εννέα σύμβουλοι Δικηγορικών Συλλόγων όλης της επικράτειας, προχώρησαν σε κείμενο -κάλεσμα συγκεντρώνοντας υπογραφές ώστε να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώστε η λειτουργία των δικαστηρίων να γίνει με ασφάλεια για το κοινό αλλά ακόμα και σε περίπτωση που αυτά αποφασιστεί να κλείσουν να έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα οικονομικής στήριξη των δικηγόρων.

Ολόκληρο το κείμενο

Κάλεσμα για ΕΚΤΑΚΤΗ κινητοποίηση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα (υπογραφές)

Η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη πρέπει να είναι ΑΝΟΙΧΤΗ

Αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων σημαίνει κρατικό ΛΟΥΚΕΤΟ στα γραφεία μας

Κανένα κλείσιμο χωρίς ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης

Κάλεσμα για ΕΚΤΑΚΤΗ κινητοποίηση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα

Ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, καλούμε την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε Διοικητικό Συμβούλιο χωριστά να αποφασίσουν ΑΜΕΣΑ πανκινητοποίηση των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα, μαζική συγκέντρωση σύσσωμων των Διοικητικών Συμβουλίων στο Υπουργείο Εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου τηρώντας όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, με σκοπό να απαιτήσουμε:

Την διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη εν καιρώ πανδημίας με όρους ασφάλειας και τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Την ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης στην περίπτωση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς η απόφαση αυτή συνιστά κρατικό ΛΟΥΚΕΤΟ στα γραφεία μας και ισούται με απαγόρευση εργασίας.

Τέτοια μέτρα είναι: η μηνιαία αποζημίωση των δικηγόρων λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεών μας. Το ενοικιοστάσιο. Η διακοπή πληρωμής ασφαλιστικών, φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων για όσο τυχόν διάστημα τα δικαστήρια μείνουν κλειστά. Η άμεση απόδοση οφειλομένων από ΤΑΧΔΙΚ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ. Η γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πόρους και μόνιμο προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων δεν γίνεται να συνεχίσει την τακτική της “νομιμοφροσύνης” απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει κατ’ επανάληψη σπάσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους δικηγόρους. Η άρνηση κινητοποίησης δήθεν για λόγους υγείας συνιστά υπεκφυγή, όταν διακυβεύεται η επιβίωσή μας. Να μην δεχτούμε την κοροϊδία, την απαξίωση και τον εμπαιγμό που βιώσαμε στη διάρκεια του πρώτου lock-down!

Είναι ώρα ευθύνης για όλες και όλους μας.

Καμπαγιάννης Θανάσης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Κουρουνδής Χαράλαμπος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
Σκουνάκη Αρετή, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
Σαρχιανάκης Μιχάλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
Τερζάκης Θοδωρής, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
Παπαδόπουλος Πέτρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας,
Πατετσίνης Βαγγέλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας,
Καλαϊτζάκης Μανώλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου.
Γώγος Σπύρος, ταμίας ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας.

[Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με αποστολή email στη διεύθυνση: [email protected]]

Παράλληλα ο σύμβουλος της παράταξης του ΔΣΑ «Εναλλακτική Παρέμβασης – Δικηγορική Ανατροπής» και ένας εκ των υπογραφόντων του κειμένου, Θανάσης Καμπαγιάννης, προχώρησε σε δήλωση σύμφωνα με την οποία «με τις δύο ΚΥΑ που εκδόθηκαν (69863/2-11-2020, ΦΕΚ Β’ 4829 και 69919/2-11/2020, ΦΕΚ Β’ 4831), η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο ενός νέου lock-down που καταλαμβάνει και τη λειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς να νομοθετεί ταυτόχρονα τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης για τους δικηγόρους που υφίστανται το λουκέτο των γραφείων τους».

Επίσης ο Θανάσης Καμπαγιάννης εξηγεί πως «με την εκδοθείσα ΚΥΑ για Θεσσαλονίκη και Σέρρες, περίπου 5.000 συναδέλφισσες και συνάδελφοι – πάνω από το 10% του δικηγορικού σώματος – παύουν να εργάζονται χωρίς την απαιτούμενη αποζημίωση».

Τονίζει δε, ότι «ως δικηγόροι και πολίτες, πρέπει να απορρίψουμε το ψευτοδίλημμα “Υγεία ή Εργασία”, που στην ωμή του διάσταση ισοδυναμεί με το δίλημμα: “Θάνατος ή Πείνα”».

Ολόκληρη η δήλωση του Θανάση Καμπαγιάννη

Οι πανηγυρισμοί της θεσμικής ηγεσίας του δικηγορικού σώματος, με κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΔΣΑ, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Με τις δύο ΚΥΑ που εκδόθηκαν (69863/2-11-2020, ΦΕΚ Β’ 4829 και 69919/2-11/2020, ΦΕΚ Β’ 4831), η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο ενός νέου lock-down που καταλαμβάνει και τη λειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς να νομοθετεί ταυτόχρονα τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης για τους δικηγόρους που υφίστανται το λουκέτο των γραφείων τους.

Με την εκδοθείσα ΚΥΑ για Θεσσαλονίκη και Σέρρες, περίπου 5.000 συναδέλφισσες και συνάδελφοι – πάνω από το 10% του δικηγορικού σώματος – παύουν να εργάζονται χωρίς την απαιτούμενη αποζημίωση.

Σήμερα είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, αύριο θα είμαστε εμείς.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην υπόλοιπη Ελλάδα και ιδίως στην Αθήνα, με τις γνωστές σε όλους μας υποδομές, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε υπό συνθήκες που παραβιάζουν τις προβλέψεις του νόμου και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας. Τα περί αποστάσεως 1,5 μέτρου και 15 ατόμων στην αίθουσα ηχούν τραγελαφικά για όποια και όποιον ασκεί μάχιμη δικηγορία.

Ως δικηγόροι και πολίτες, πρέπει να απορρίψουμε το ψευτοδίλημμα “Υγεία ή Εργασία”, που στην ωμή του διάσταση ισοδυναμεί με το δίλημμα: “Θάνατος ή Πείνα”.

Ζητάμε τη λήψη επαρκών μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και η ασφάλεια στην εργασία μας. Δεν είναι δυνατόν να μην προσλαμβάνεται το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη διευκόλυνση λειτουργίας των δικαστηρίων και να μην προστίθενται νέες υποδομές, τη στιγμή που πληροφορούμαστε κυβερνητικές αποφάσεις για περισσότερη αστυνομία.

Στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω έξαρσης της πανδημίας, ζητάμε τη νομοθέτηση μέτρων άμεσης ανακούφισης, εκ των προτέρων γνωστών και δεδομένων. Για τους δικηγόρους, το κλείσιμο των δικαστηρίων ισούται με κλείσιμο των επιχειρήσεών μας, ισοδύναμο με την αναστολή λειτουργίας επιχείρησης συγκεκριμένων ΚΑΔ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει δύο φορές την υπόσχεση αποζημίωσής μας, η οποία είχε μάλιστα εκφερθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σήμερα οφείλουμε να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν συνάδελφοι που χάνουν τα δικαστήρια και τις αμοιβές με τις οποίες υπολόγιζαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μηνός Νοεμβρίου, χωρίς να έχουν να περιμένουν την παραμικρή αποζημίωση.

Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για λογαριασμό τους στην Αθήνα, να γίνουμε η φωνή τους, να πιέσουμε για την υιοθέτηση των αιτημάτων τους, που είναι και δικά μας.

Αντί να επιχαίρει – και μάλιστα να “χαιρετίζει” τις κυβερνητικές αποφάσεις! – η ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα που σύμβουλοι Συλλόγων από όλη την Ελλάδα τής απευθύνουμε για κινητοποίηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα, με σκοπό την προβολή και επίτευξη του διεκδικητικού μας πλαισίου.

Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος ΔΣ ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.