Το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Τραμπ στη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη (είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου), αναμένεται να πραγματοποιήσει στάση στη βάση της Σούδας το επόμενο 48ωρο. Οι προετοιμασίες στη βάση είναι πυρετώδεις, αν και παραμένει άγνωστο το αν ο Τραμπ θα επισκεφθεί τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί.

Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει πως η βάση της Σούδας αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την Ουάσινγκτον για τον ανεφοδιασμό, τη συντήρηση και την υποστήριξη προσωπικού και εξοπλισμού στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στενές επαφές στρατιωτικού τύπου 

Σε ανακοίνωση της τον Απρίλιο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα είχε ευχαριστήσει την Ελλάδα για το ότι καταθέτει σταθερά το 2% του ΑΕΠ της στην Άμυνα και έκανε λόγο για τους «κοινούς στόχους» των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή. «Εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή».

Τον Μάιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έπλεξε το εγκώμιο των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του πρέσβη τους στις Ελλάδα, τονίζοντας πως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να βρεθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών στο καλύτερο σημείο μετά την μεταπολίτευση, ενώ τη βοήθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

«Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έπαιξε ο σημερινός πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος Ρόμπερτ Παλμ και όλο το επιτελείο της αμερικανικής πρεσβείας που με περίσσεια υπομονή, σκληρή δουλειά, συνεχή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και διπλωματικές ενέργειες προετοίμασαν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο από τη μεταπολίτευση» συνέχισε ο Π. Καμμένος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

«Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, η Ελλάδα, χτίζοντας σιγά – σιγά μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών στενές διμερείς σχέσεις με όλες τις moderate χώρες της Αφρικής, με μια πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Λίβανο και βόρεια με τις χώρες των Βαλκανίων, με τη Ρουμανία, της οποίας ο υπουργός Άμυνας συνεχίζει σήμερα την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία, λύνοντας προβλήματα του παρελθόντος, έγινε, μαζί με την Κύπρο, το κέντρο ενός άξονα σταθερότητας σε μια περιοχή που φλέγεται».

Το συλλαλητήριο κατά της βάσης

Στις 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με μαζική συμμετοχή στο χωριό Μουζουράς της Κρήτης, έξω από την αμερικανική βάση της Σούδας. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, τοποθέτησαν συμβολικά συρματόπλεγμα κοντά στην είσοδο της βάσης, έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ενώ έγραψαν και συνθήματα κατά των ξένων βάσεων. Σε ψήφισμα τους απαίτησαν την απομάκρυνση των βάσεων από την Ελλάδα και την απεμπλοκή από ΝΑΤΟ και ΕΕ.