Ο επικεφαλής του Σώματος προσήλθε, σήμερα, Τρίτη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ενημέρωσε τους βουλευτές για την πορεία των ερευνών σχετικά με τους μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Ο Στ. Στασινόπουλος απέδωσε την καθυστέρηση του ΣΔΟΕ στο γεγονός ότι το καλοκαίρι τα στελέχη του συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο έλεγχος μετά το καλοκαίρι, ενώ έπρεπε να ασχοληθεί και με την απόδοση του ΦΠΑ. «Εκτός αυτών το ΣΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει και την επικαιρότητα. Ξαφνικά σκάνε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα. Κληθήκαμε να ελέγξουμε πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις», υποστήριξε.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ανέφερε ότι από τα περίπου 1.700 ονόματα, τα 919 δεν εμφανίζουν υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι καταθέτες φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις τους από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Επισημαίνεται ότι ο Στ. Στασινόπουλος ενημέρωσε πως η λίστα Λιχτενστάιν έχει μπει στο αρχείο από το 2011 και είναι θέμα του εισαγγελέα αν θα ξεκινήσει επανέλεγχος. Τα 54.000 εμβάσματα προς το εξωτερικό τα ελέγχει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

«Επί 15 μήνες και 10 μέρες από τότε που πήρατε την λίστα δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε 3 ανθρώπους», επεσήμανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε «είναι απαράδεκτο, αδιανόητο, υποδηλώνει έλλειψη βουλήσεως να ελέγξετε».

Ο Στασινόπουλος εκτίμησε ακόμη ότι χρήματα δεν θα εισέλθουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο καθώς «υπάρχουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη λίστα και άρα θα γίνουν προσφυγές γι’ αυτό και επιχειρούμε το πόρισμά μας να  είναι πλήρως δεμένο».

 
Το αίτημα για την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον κ. Στασινόπουλο είχε θέσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 
Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για εκείνους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες αντίστοιχες λίστες.