Ο υπουργός δήλωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα προδιαγράφει τη στρατηγική, το πλαίσιο, τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία θα μεταστραφεί η πορεία της χώρας σε θετικό πρόσημο.
 
Η καινοτομία του νέου αναπτυξιακού νόμου έγκειται στη διαφοροποίηση του από το πρότερο γενικό οριζόντιο επίπεδο, σε δύο κατηγορίες επενδύσεων: τις δυναμικές (αγροτοδιατροφή, φάρμακο, τεχνολογία κ.α) και στις ήδη ενσωματωμένες στο ΕΣΠΑ, με παράλληλο συνδυασμό πολλαπλών εργαλείων (επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα, φορολογική σταθερότητα κ.α.), τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης.
 
Στη συνέχεια,  ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι για να υπάρξει ανάκαμψη πρέπει να γίνει επένδυση στην στρατηγική της υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει η χώρα με το υψηλό ποσοστό νέων πτυχιούχων στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη.
 
Ως προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έκανε σαφές ότι θα ενισχυθούν σημαντικά οι εξαγωγικές επιδόσεις. Για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για παρεχόμενη σταθερότητα. «Προβλέπεται να υπάρχει το κίνητρο για επτά χρόνια σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για αυτές που επιθυμούν να επενδύσουν μακροχρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για τον συμβουλευτικό ρόλο του 11μελούς επιστημονικού συμβούλιου, την αναπτυξιακή τράπεζα αλλά και για τα κόκκινα δάνεια για τα οποία, «θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ώστε τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας να μην αποτελέσουν αντικείμενο της δευτερογενούς αγοράς που ανοίγει», τόνισε ο ίδιος.