Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 217, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας στα 7.075. Εξ αυτών ένα ποσοστό 55,2% αφορά άνδρες. Παράλληλα 15 κρούσματα εντοπίστηκαν σε πύλες εισόου της χώρας.

Επιπλέον 1.667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης 24 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία αυτών είναι τα 63 έτη. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 50.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 2 νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό στη χώρα να διαμορφώνεται στους 228. Από αυτούς 79 (34.6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους νέους ξαναρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση

Με ένα νέο σποτ για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιρρίψει και πάλιευθύνες για την άνοδο των κρουσμάτων φωτογραφίζοντας τους νεότερους ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημοσίευσε το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και πρόσθεσε ως «λεζάντα» ότι «μπορεί για λίγο να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κορωνοϊό. Κάνε όμως έστω και τώρα τη διαφορά: μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα. Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά και σταματάμε εδώ τη διασπορά: μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό».

Σημειώνεταιο ότι η καμπάνια για τους νέους είχε προαναγγελθεί στις 4 Αυγούστου από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, κάτι που επιβεβαίωσε μια εβδομάδα αργότερα και ο πρωθυπουργός.

Έξι κρούσματα σε υγειονομικούς στο «Παπαγεωργίου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, συνολικά έξι υγειονομικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη που επέστρεψαν από άδειες, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά από τα σχετικά τεστ. Επιπλέον τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ακόμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση με την εγκύκλιο που έχει αποσταλεί σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ), έπειτα από εντολή του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κάθε εργαζόμενος στο Ε.Σ.Υ. υποβάλλεται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR), μόλις επιστρέψει από κανονική άδεια.

Επιπλέον ο ΕΟΔΥ υποστηρίζει ότι οι έξι υγειονομικοί που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, «προσήλθαν στο Νοσοκομείο τηρώντας όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, έγινε η δειγματοληψία σύμφωνα με το πρωτόκολλο και παρέμειναν στο χώρο του Νοσοκομείου ώσπου να βγει το αποτέλεσμα (4 ώρες), οπότε αποχώρησαν και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σχολιάζοντας το θέμα, μιλώντας στο τοπικό μέσο «Seleo», σημείωσε πως εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου, πενήντα υγειονομικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, ενώ σε αντίθεση με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στο Παπαγεωργίου εργάζονταν κανονικά μέχρι και τη διάγνωση.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιούνται τακτικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους, πράγμα το οποίο όπως είπε σε άλλες χώρες γίνεται. Μάλιστα τόνισε πως, «δεν νοείται να μη κάνουμε προληπτικά τεστ», ενώ παράλληλα εκτίμησε πως «αν κάναμε σήμερα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, τα κρούσματα θα ήταν πολλά περισσότερα».