Ομαλά διεξήχθησαν την Τετάρτη οι φοιτητικές εκλογές στη χώρα, με εξαίρεση την αποχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΟΠΑ) από τη διαδικασία. 
 
Οι παρατάξεις που πανελλαδικά κατέθεσαν υποψηφιότητες είναι οι ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η Πανελλαδική Κίνηση Σπουδαστών (ΠΑΣΠ) , η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ – ΑΡΔΗΝ) και το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συμμετείχαν επίσης ανεξάρτητες κινήσεις και μεμονωμένες δυνάμεις.
 
Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, η συμμετοχή κυμάνθηκε στα σχετικά χαμηλά περυσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα  πρώτα στοιχεία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κρατά την πρωτιά με διαφορά από τις υπόλοιπες παρατάξεις πανελλαδικά. Ακολουθούν η ΠΚΣ, η ΠΑΣΠ και η ΕΑΑΚ, που σε γενικές γραμμές φαίνεται να διατηρούν τις δυνάμεις τους συνολικά, σε σχέση με πέρυσι, το Bloco παραμένει σε αρκετά χαμηλά ποσοστά.
 

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει ενιαίο φοιτητικό όργανο καταμέτρησης και οι παρατάξεις ανακοινώνουν ξεχωριστά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:
 
ΑΕΙ (ενσωμάτωση 105 από τους 175 συλλόγους)
 
ΔΑΠ – ΝΔΦΚ 50.78%
 
ΠΚΣ 19.50%
 
ΕΑΑΚ 12.5%
 
ΠΑΣΠ 6.33%
 
ΜΠΛΟΚΟ 1.49%
 
ΛΟΙΠΑ 6.15%
 
ΤΕΙ (ενσωμάτωση 35 από 49 συλλόγους)
 
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 63.1%
 
ΠΚΣ 15.47%
 
ΠΑΣΠ 14.18%
 
ΕΑΑΚ 0.35%
 
ΜΠΛΟΚΟ 0.28%
 
ΛΟΙΠΑ 5.32%
 
 
Σύμφωνα με την ΠΚΣ:
 
ΑΕΙ (ενσωμάτωση σε 175 από 200 συλλόγους)
 
ΠΚΣ 23.35%
 
ΔΑΠ 40.49%
 
ΠΑΣΠ 10.06%
 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 6.52%
 
ΕΑΑΚ 8.51%
 
ΜΠΛΟΚΟ 1.12%
 
ΛΟΙΠΑ 7.36%
 
ΤΕΙ (ενσωμάτωση σε 45 από 66 συλλόγους)
 
ΠΚΣ 21.90%
 
ΔΑΠ 51.48%
 
ΠΑΣΠ 13.34%
 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 0.31%
 
ΕΑΑΚ 1.55%
 
ΜΠΛΟΚΟ 1.39%
 
ΛΟΙΠΑ 8.75%


Χωρίς εκλογές στο ΟΠΑ


Στο ΟΠΑ την τελευταία διετία οι εκλογές οργανώθηκαν εκτός ιδρύματος (στο Πάρκο Ελευθερίας το 2016 και στο Ζάππειο Μέγαρο το 2017), καθώς οι παρατάξεις ήθελαν να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. 
 
Φέτος όμως, τελευταία στιγμή οι φοιτητές ενημερώθηκαν ότι τελικά οι εκλογές ακυρώθηκαν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κατήγγειλε ως υπεύθυνη την ΠΑΣΠ, λέγοντας ότι «Η αυτοδύναμη παράταξη της ΠΑΣΠ δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ούτε μία συνθήκη για την διεξαγωγή των εκλογών, με κυριότερη τον χώρο. Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρη για τις αν-ικανότητες της που έδρασε αυτόνομα αγνοώντας τόσο το καταστατικό του Συλλόγου όσο και την λογική την ίδια.
 
Επέδειξε μαζί με τις αρχές του Πανεπιστημίου εγκληματική αδράνεια στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που οριζόντουσαν για την έγκριση του χώρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΑΣΟΕΕ. 
 
Η ΠΑΣΠ από την πλευρά της κάνει λόγο για «έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις», που οδήγησαν τη Διοίκηση του Ζαππείου να μην τους παραχωρηθεί ο χώρος. 
 
Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι οι εκλογές του ΟΠΑ δεν πραγματοποιήθηκαν, κάτι που προφανώς συμβαίνει για πρώτη φορά.

 

Στην Αίγλη Ζαππείου πήγε η ΔΑΠ Νομικής

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία της Νομικής έγινε στο κτίριο της οδού Σίνα για όλες τις παρατάξεις πλην της ΔΑΠ, που έστησε μόνη τις κάλπες στο Ζάππειο. Επεισοδιακή ήταν αρχικά η διαδικασία, καθώς η παράταξη καλούσε τους φοιτητές να ψηφίσουν στην Αίγλη Ζαππείου με κυρίως τα αριστερά σχήματα να αντιδρούν. «Καμία εκλογική διαδικασία δεν είναι έγκυρη εκτός Νομικής», δηλώνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις που έμειναν εντός Νομικής και διευκρίνισαν πως οι μόνοι επίσημοι και έγκυροι εκλογικοί κατάλογοι βρίσκονται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.