Όπως είναι γνωστό, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων ή «Επικουρικό Κεφάλαιο» το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία ή κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή ανακληθεί η άδεια λειτουργία της και έκλεισε ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.
 
Στο «Επικουρικό Κεφάλαιο» με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.
Το περασμένο έτος, το Δ´ Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία, ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές, ενώ η μειοψηφία είχε κρίνει το αντίθετο. Έτσι, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.
 
Επίσης, την συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ αντίθετα, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.
 
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με τρεις αποφάσεις της (υπ’ αρ. 3 έως 5/2017) τάχθηκε με την πλειοψηφία του Δ΄ Τμήματος και έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν της αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος 4092/2012 και απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης του Επικουρικού Κεφαλαίου.