Συγκεκριμένα, κατά την υπ' αριθμόν 140/2017 γνωμοδότηση του Ε' τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, η κλήρωση των σημαιοφόρων κρίνεται «νόμιμη ενόψει του ότι δεν αντίκειται, πάντως, στην εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παρ. 11 του νόμου 1566/1985».
 
Κατά το ΣτΕ, η διαδικασία της κλήρωσης κρίνεται νόμιμη  «εν όψει του ότι δεν αντίκειται στην εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παράγραφος 11 του νόμου 1566/1985» ο οποίος αφορά στη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Ακόμη, σημειώνεται πως ο αρμόδιος υπουργός διατηρεί το δικαίωματα να ορίσει τον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στο Δημοτικό λειτουργούν ένα και πάνω  τμήματα της ΣΤ' τάξης, καθώς και για «κάθε  άλλο σχετικό θέμα εφαρμογής της παρούσας παραγράφου».
 
Για τον εκκλησιασμό, το ΣτΕ αποφάνθηκε πως η διατύπωση του σχεδίου Προεδρικού διατάγματος αφήνει ανοικτό το πεδίο είτε για την πλήρη κατάργηση του είτε για την καθ' υπέρβαση πραγματοποίησή του, καθώς «επιτρέπει είτε χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού είτε, αντιθέτως την πραγματοποίηση εκκλησιασμού καθ' υπέρβαση του εκπαιδευτικώς προσηκόντως μέτρου. Επομένως, η ρύθμιση αυτή πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε να καταστεί ορισμένη».
 

Υπουργείο Παιδείας κατά κίτρινου τύπου

 
Σημειώνεται πως η αναφορά του ΣτΕ για «ανοικτό πεδίο παντελούς κατάργησης» του εκκλησιασμού, έδωσε λαβή σε αρκετά μέσα ενημερωσης να διαστρεβλώσουν την απόφαση, τονίζοντας μόνον το συγκεκριμένο σκέλος, ενώ στην πραγματικότητα το διάταγμα θα μπορούσε να οδηγήσει και στο αντίθετο.
 
Σχετικό δημοσίευσμα, που δεν κατονόμασε, επέσυρε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, που επιτέθηκε σε ιστότοπο που αναφέρει ότι καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών του δημοτικού. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για δημοσιογραφική αγυρτεία «που συνεχίζεται από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας όπως ήταν φυσικό, με καθοδηγητή τον ιστότοπο -αυτή τη φορά- του συνώνυμου του κιτρινισμού».
 
Τονίζει πως το «ΣτΕ όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου» και σημειώνει πως «αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του υπουργείου».
 
«Ας το επαναλάβουμε: το Προεδρικό Διάταγμα που εκσυγχρονίζει και εκδημοκρατίζει τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, αντικαθιστώντας ένα αναχρονιστικό Π.Δ. του 1998. Το Π.Δ., όπως άλλωστε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, ελέγχονται από το ΣτΕ, τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κιτρινισμοί προφανώς στόχο έχουν όχι μόνον τον Υπουργό Παιδείας αλλά και τους πολιτειακούς και κρατικούς θεσμούς.Το παιχνίδι του κιτρινισμού όταν εμπλέκει τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και το Ανώτατο Δικαστήριο, απειλεί ευθέως την Δημοκρατία. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.