Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Ο ίδιος κάλεσε εκτάκτως τους υπουργούς του για να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει χάρη στον επιχειρηματία που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για τον ρόλο του στο δολοφονία της δημοσιογράφου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέρριψε το αίτημα να δώσει ασυλία στον Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος και στη διάρκεια της ανάκρισης ενέπλεξε στο σχέδιο δολοφονίας της Γκαλιζία τον πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού, Κιθ Σέμπρι, και σήμερα αφέθηκε ελεύθερος.

Την ίδια ώρα, την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητά πλήθος κόσμου και κόμματα της αντιπολίτευσης λόγω των μεγάλων διαστάσεων της υπόθεσης της δολοφονίας της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια.

Το βράδυ Πέμπτης ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε στο δικαστήριο, υπό αυστηρή αστυνομική φρούρηση, για να υποβάλει μια συνταγματική αίτηση ζητώντας από τον πρόεδρο Τζορτζ Βέλα -και όχι από την κυβέρνηση- να αποφασίσει επί του αιτήματός του επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο οι δικηγόροι του Φένεκ ανέφεραν πως ο πελάτης τους είναι έτοιμος να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον Σέμπρι και τον πρώην υπουργό Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, καθώς και για τον πρώην υπουργό Οικονομίας Κρις Καρντόνα, ο οποίος «έθεσε εαυτόν σε διαθεσιμότητα».

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το μεσημέρι.

«Το αφήνω στον πρόεδρο να αποφασίσει για τη συνταγματική αξία αυτής της επιστολής», εξήγησε ο Μουσκάτ προσθέτοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η αστυνομία έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να δοθεί ασυλία.

Στο μεταξύ η αστυνομία γνωστοποίησε ότι και ο πρώην στενότερος σύμβουλος του Τζ. Μουσκάτ, ο Σέμπρι, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, αφέθηκε ελεύθερος και δεν θεωρείται πλέον πρόσωπο ενδιαφέροντος στην έρευνα.