Η ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ξεκίνησε στις 09:00 ώρα Ελλάδας σε ξενοδοχείο της Βιέννης, με την επίσημη συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στις 11:00 ώρα Ελλάδας. «Σήμερα θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε απεσταλμένος του Ιράκ προσερχόμενος στο ξενοδοχείο.

«Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα προς το Ιράν για μείωση της παραγωγής του.

Χθες, το Ιράν απέστειλε επιστολή στον ΟΠΕΚ λέγοντας ότι επιθυμεί η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή της έως και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πολύ περισσότερο από όσο είναι πρόθυμο να προσφέρει το Ριάντ, δήλωσαν στο Reuters πηγές που είδαν την επιστολή.

Ο 14μελής οργανισμός, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο να περιορίσει την παραγωγή στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συγκριτικά με τα 33,64 εκατ. βαρέλια την ήμερα που είναι η παραγωγή αυτή τη στιγμή, για να ενισχύσει τις τιμές του αργού, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από τα μέσα του 2014.

Ο ΟΠΕΚ είπε ότι θα εξαιρέσει το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία από τις μειώσεις καθώς η παραγωγή τους έχει πληγεί από αναταραχές και την επιβολή κυρώσεων.
Η συμφωνία θεωρήθηκε νίκη για το Ιράν. Η Τεχεράνη εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε υπό το καθεστώς κυρώσεων, όταν ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, η Σαουδική Αραβία, αύξησε την παραγωγή της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ριάντ άλλαξε τη στάση του και προσφέρθηκε να μειώσει την παραγωγή του κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, προτείνοντας να περιορίσει το Ιράν την παραγωγή του στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα – στα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη σημερινή παραγωγή.

Η διαφωνία μεταξύ του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας επικεντρώνεται κυρίως στο εάν η Βαγδάτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δικές της εκτιμήσεις για την παραγωγής της ή να βασιστεί στους χαμηλότερους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων του ΟΠΕΚ.

Το Ιράκ, από την πλευρά του, επίσης πιέζει για υψηλότερα όρια στην παραγωγή, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.