Μετατροπή του ΕΟΠΥΥ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα με τη διαδικασία του κατεπέιγοντος, ρυθμίζει τις διαδικασίες της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ, από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Το σχέδιο προβλέπει πως τα πολυϊατρεία που διαθέτει τώρα ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία παρέχουν υπηρεσίες, θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
 
Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει πλέον στους πολίτες υπηρεσίες, τις οποίες θα «αγοράζει» από ελεύθερους επαγγελματίες παρόχους, όπως γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.
Τα συμβόλαια του ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής πλέον, θα πρέπει να αναφέρονται μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, ενώ η σύναψη συμβάσεων θα υπακούει στα κριτήρια της αποδοτικότητας.
Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχτεί το νέο «οικοδόμημα» του ΕΟΠΥΥ είναι οι ακόλουθες:
 
  • Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του.
  • Ενίσχυση της οικονομικής του αποτελεσματικότητας, αντιμετωπίζοντας άμεσα την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση, κυρίως τους τομείς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις.
  • Διενέργηση οικονομικού και ειδικού κλινικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας.
  • Αναμόρφωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).
 

Κινητικότητα

Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας και της μεταφοράς των εργαζομένων από τον ΕΟΠΥΥ στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ).

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 8.000 γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς κινητικότητας, με τον Α. Γεωργιάδη να σημειώνει πως δεν είναι ακόμα δυνατό να δώσει ακριβή αριθμό.
Οι γιατροί αντιδρούν στη νέα ρύθμιση, δεδομένου πως όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα χάσουν το δικαίωμα να λειτουργούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.

Υπολογίζεται πως περίπου 3.000 γιατροί θα αποχωρήσουν, προτιμώντας τα ιατρεία τους. 

Η ρύθμιση προβλέπει διαδικασίες – εξπρές, προκειμένου οι εργαζόμενοι στην Υγεία να ενταχθούν στους νέους φορείς σε λιγότερο από 20 ημέρες.
 
Οι γιατροί που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στις ΥΠΕ, θα απασχοληθούν με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ ο εισαγωγικός τους βαθμός θα είναι «γιατροί ΕΣΥ – ΠΕ» και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από συμβούλια κρίσης, προκειμένου να προάγονται.

Απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
οι γιατροί του Οργανισμού συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της κινητικότητας.

Νέα συνεδρίασή τους είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, οπότε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

 

Τροπολογία για την κατάργηση των 25 ευρώ

Παράλληλα, το μεσημέρι κατατίθεται και η τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της καταβολής του ποσού των 25 ευρώ από ασθενείς (για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ) και ταυτόχρονα την αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής τσιγάρων και καπνού.

Η τροπολογία, με τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ενταχθεί στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη. Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται η ψήφισή του.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια περίπου 45 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών κατά περίπου 48 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του 2013».

(Πληροφορίες: efsyn.gr, iatronet.gr, capital.gr)