Με τον Ζόραν Ζάεφ να συνεχίζει να αναζητά τα 2/3 της Βουλής που θα επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα και αποφάσισε να κατατεθούν τροπολογίες  για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα τροποποιούν το Σύνταγμα με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, θα προσθέτουν το επίθετο Βόρεια σε όλο το Σύνταγμα και θα δίνουν ισχυρότερες εγγυήσεις για τα απαραβίαστο των συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ανακοίνωσε την απόφαση, τόνισε ότι όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να βάλουν πλάτη για να ψηφιστεί η συμφωνία, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στο αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών. Οι τροπολογίες θα υποβληθούν στη Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής και μετά από συζήτηση που αναμένεται να διαρκέσει δέκα μέρες, θα γίνει γνωστό αν η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να προχωρήσει ή αν θα κηρυχτούν πρόωρες εκλογές, όπως είχε δηλώσει ο Ζ. Ζάεφ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η εικόνα είναι ακόμα θολή, καθώς παρά το 94% υπέρ του «Ναι», η αποχή ήταν πολύ μεγάλη και άγγιξε το 63%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζάεφ είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και δεν επιθυμεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, σε περίπτωση που κηρυχτούν οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Συνεχίζονται οι πιέσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να πιέζουν για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με μονόδρομο της χώρας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, τοποθετήθηκε εκ νέου για το ζήτημα.

Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Χαν τόνισε πως οι βουλευτές της ΠΓΔΜ θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος. Κάλεσε το εθνικιστικό VMRO-DPMNE της αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων», επαναλαμβάνοντας ότι η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο θα πήγαινε πίσω τη συμφωνία και θα καθιστούσε αμφίβολο το κατά πόσο θα επικυρωθεί από την Αθήνα. «Αμφιβάλω αν με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Παράλληλα, δήλωσε πως τώρα υπάρχει η συγκυρία και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία, διαφορετικά θα μπορούσε να χαθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα, η προοπτική της ένταξης. Υπενθυμίζεται ότι ο Χαν είχε ασκήσει πιέσεις στην ΠΓΔΜ προ ημερών, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα ήταν αρνητικό για τη χώρα.