Στο νέο πανεπιστήμιο, όπως ορίζεται από το νομοσχέδιο, θα φοιτούν περισσότεροι από 24.000 φοιτητές ενώ τον Μάρτιο πρόκειται να υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, δηλαδή έναν μήνα αργότερα, ώστε να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τα νέα 26 τμήματα.
 
Στην ίδρυση του ΠΔΑ έχουν αντιδράσει έντονα οι φοιτητές, οι οποίοι είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην συγχώνευση ή κατάργηση των σχολών τους.
 
Ακόμη και λίγες μέρες πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, φοιτητές της σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση στα Προπύλαια ζητώντας να μην καταργηθούν οι σχολές τους, συγκρίνοντας το νέο νομοσχέδιο με το «σχέδιο Αθηνά».
 
«Ο Υπουργός Παιδείας έχει το δικαίωμα να συγχωνεύει, να καταργεί και να μετονομάζει τμήματα και σχολές σύμφωνα με τις αναπτυξιακές και οικονομικές ανάγκες τις χώρας. Η κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία και αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών οδηγούν στην κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων» υπογράμμιζαν στην ανακοίνωση τους οι φοιτητές. «Σαν μία συνέχιση του Νόμου Πλαίσιο και του Σχεδίου Αθηνά, ο Νόμος Γαβρόγλου αποτελεί μία ξεκάθαρη επίθεση στο δικαίωμα όλων στις σπουδές καθώς και στην ποιότητα των σπουδών μας, στην εκμάθηση του επιστημονικού μας αντικειμένου, στην ισχύ του πτυχίου μας καθώς και στα επαγγελματικά μας δικαιώματα» αναφέουν επίσης.
 
 

Αλλαγές σε α' βάθμια και β' βάθμια εκπαίδευση

 
Το νομοσχέδιο ωστόσο φέρνει μαζί του και διατάξεις που προβλέπουν αλλαγές και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις οποίες καθιερώνεται μεταξύ άλλων σταδιακά η υποχρεωτική διετή φοίτηση των νηπίων ηλικίας 4 έως 5 ετών στο νηπιαγωγείο.
 
Αναφορικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάσει νομοσχεδίου, οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα για τις απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων που θα είναι Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία. Για τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάζονταν στις απολυτήριες προβλέπεται δεύτερο ωριαίο υποχρεωτικό διαγώνισμα στο Β΄τετράμηνο.
 
Επίσης όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Παιδείας  προβλέπεται η «ίδρυση των νέων κλάδων υπαγορεύουν νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και λόγοι που ανάγονται στην καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιακής φύσης θεμάτων του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Εδώ ολόκληρη η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου

Το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ