Η εφημερίδα «Δημοκρατία», που μαζί με το «Βήμα» είχαν αναφερθεί στο παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, παρουσιάζει στο σημερινό της φύλλο τις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν για την καταγραφή των κρουσμάτων, με ειδική αναφορά στην ««η παράλληλη συμφωνία που υπέγραψε ο ΕΟΔΥ με ιδιωτη, αντί 800.000 ευρώ,για την καταγραφή κρουσμάτων, που ήδη γινόταν από άλλη κρατική υπηρεσία!».

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Δημήτρης Ριτζούλης, παρουσίασε σε βραδινή εκπομπή του Kontra τις λεπτομέρειες των δύο συμβάσεων, έχοντας μαζί του τα πλήρη κείμενα.

\

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι δεν είναι ακριβώς «διπλά βιβλία», αλλά είναι ένα «μπάχαλο με την καταγραφή των κρουσμάτων. Δεν προσπάθησαν να κρύψουν κάτι ούτε να τα μαγειρέψουν. Απλώς τα έκαναν μπάχαλο διότι κατέγραφαν διπλά τα κρούσματα, ή σε ορισμένες περιπτώσεις που τα κατέγραφαν σωστά, πολλά έμπαιναν στο σύστημα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά τα θολά στοιχεία υπάρχουν από το καλοκαίρι». Αναφέρθηκε επίσης στις καθυστερήσεις που διαπίστωσαν λοιμωξιολόγοι αλλά και πολιτικοί.

Η πρώτη σύμβαση υπογράφεται στις 30 Απριλίου, μεταξύ του ΗΔΙΚΑ και της κοινοπραξίας εταιρειών OTE byte, αξίας 184.500 ευρώ συν ΦΠΑ. Αντικείμενο αυτής της σύμβασης είναι η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Covid-19.

Tα προβλήματα ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρχονται στην επόμενη σύμβαση, με ημερομηνία 1η Ιουνίου, μεταξύ του ΕΟΔΥ και της εταιρείας Mainsys, αξίας 800.000 ευρώ. Στην επίσημη παρουσίαση, ο ΕΟΔΥ κάνει λόγο για μία «καινοτόμο εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων του δικτύου των ΚΟΜΥ.»

«Από τη μέρα εκείνη και μετά, έχουμε δύο παράλληλα συστήματα. Ένα του ΗΔΙΚΑ και ένα του ΕΟΔΥ. Τα στοιχεία των δύο αυτών πλατφωρμών δεν συμβάδιζαν μεταξύ τους. Δεν έμπαιναν με την ίδια ταχύτητα τα στοιχεία από τις δύο καταγραφές» σχολίασε επίσης ο δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανές, είχε απαντήσει στις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι «από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ». Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα»

Τις αποκαλύψεις σχολίασε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας :

Σήμερα η εφημερίδα «Δημοκρατία» αποκαλύπτει τη σύμβαση του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων πέρα από αυτό της ΗΔΙΚΑ, που συνέχισε να λειτουργεί. Μια παράλληλη σύμβαση με τριπλάσιο κόστος και χωρίς κανείς να καταλαβαίνει το όφελος.

Μια παράλληλη καταγραφή των κρουσμάτων που οδήγησε σε ένα πρωτοφανές μπάχαλο με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων οι επιστήμονες κλήθηκαν να αποφανθούν, να είναι απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα.

Η χώρα μας καταγράφει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση. Η Επιτροπή των επιστημόνων καλείται τόσους μήνες να πάρει αποφάσεις και να κάνει εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να έχει πλήρη γνώση των στοιχείων.

Και ο κος Μητσοτάκης βάζει τον εκπρόσωπό του να λέει ψέματα και αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Αν βρισκόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και αποκαλύπτονταν παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, δύο μέρες μετά τη δημόσια διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το λιγότερο που θα είχαμε θα ήταν οι παραιτήσεις των αρμοδίων Υπουργών αλλά και όσων έσπευσαν να συγκαλύψουν την αλήθεια.

Ωστόσο το πρόβλημα εδώ είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί η ευθύνη προφανώς αφορά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Και επειδή η ευθύνη αυτή έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, ο κος Μητσοτάκης δε θα αποφύγει να λογοδοτήσει.

Όχι στην αντιπολίτευση αλλά στους πολίτες.