Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας η οποία υπέγραψε την συμφωνία μαζί με τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά, Μεξικό, Μπρουνέι, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Περού, Χιλή και Βιετνάμ, ανήρτησε το κείμενο στον ιστότοπό της την Πέμπτη.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο αποτελείται από 30 κεφάλαια.

Αυτό που μένει πλέον, είναι το κείμενο της συμφωνίας να υπερψηφιστεί από τα κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν.

Ο Λευκός Οίκος, σε ανάρτησή στο twitter, αναφέρει πως «Η εμπορική συμφωνία του Προέδρου Ομπάμα, είναι μια μεγάλη νίκη για τους Αμερικανούς εργάτες»


Πάντως, όπως επισημαίνει το Wikileaks, στο κεφάλαιο για το Περιβάλλον, η TPP δεν αναφέρει τίποτα για την κλιματική αλλαγή


Η TPP η οποία επηρεάζει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, έχει επικριθεί παγκοσμίως, αφού χαλαρώνει τους περιορισμούς με τους οποίους δεσμεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες. Η συμφωνία αυτή είναι μια από τις τρεις: TTIP-TPP- TISA, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως το Παγκόσμιο Μνημόνιο. Οι συζητήσεις για την TPP έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, όπως γίνονται και αυτές που αφορούν τις TTIP και TISA. Μεταξύ άλλων προωθείται η δικαστική ρύθμιση των υποθέσεων των πολυεθνικών εκτός των κρατών, αναφέρεται σε εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τίθενται νέοι νόμοι για τις πατέντες των φαρμάκων κ.λπ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας, κ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ThePressProject είχε πει ότι ως αρμόδιος υπουργός είχε απλά λίγη ώρα σε ένα ειδικό αναγνωστήριο στις ΗΠΑ προκειμένου να μάθει τι περιλαμβάνει η TPP χωρίς να έχει την δυνατότητα να κρατήσει οποιαδήποτε σημείωση ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Το ThePressProject είχε προβάλλει ζωντανά την Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η υπογραφή της Συμφωνίας στις 5 Οκτωβρίου: