Στοιχεία για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών αλλά και το συνολικό πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης παραθέτει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, την Παρασκευή, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σκεπτικό πίσω από την προτεραιοποίηση αλλά παραδέχτηκε και πλήθος προβλημάτων που υπάρχουν τόσο στην εμβολιαστική κάλυψη όσο και στο ίδιο το σύστημα υγείας, ζητήματα τα οποία συχνά έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών.

Ειδικότερα, η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η προτεραιοποίηση όπως αυτή έχει ανακοινωθεί, δεν αποτελεί κάποιο αυστηρό πλάνο αλλά κυριαρχείται από το στοιχείο της μεταβλητότητας τόσο βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων τα οποία αλλάζουν όσο και με τα διαθέσιμα εμβόλια, επισημαίνοντας έτσι την τρύπα στον εφοδιασμό των εμβολίων. Μάλιστα ανέφερε ότι η ίδια η προτεραιοποίηση αφορά το γεγονός ότι οι χώρες δεν μπορούν εξαρχής να προβούν σε κάλυψη όλου του πληθυσμού με τις απαραίτητες δόσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «η προτεραιοποίηση είναι μία πυξίδα. Μας δείχνει μία κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μία ανελαστική πρόταση». Συμπλήρωσε δε, ότι «η μελέτη και η καταγραφή έχει μία δυναμική, δεν είναι μία καταγραφή ανελαστική, υπάρχουν και θα υπάρξουν στοιχεία που είτε λόγω διαθεσιμότητας των εμβολίων ή μεταβολές επιδημιολογικών δεδομένων μπορούν να τροποποιηθούν».

Επίσης σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που κάθε χώρα να μπορεί να καλύψει εξαρχής το σύνολο του πληθυσμού της με εμβολιασμούς. Αυτή η μη διαθεσιμότητα εξαρχής των εμβολίων δημιουργεί την ανάγκη μιας προτεραιοποίησης του εμβολιασμού, ένας στόχος όχι απλός διότι θα πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη».

Η λογική

Σύμφωνα με την Μ. Θεοδωρίδου, η προτεραιοποίηση απαιτεί «μία εμπεριστατωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με αφετηρία τις μελέτες που εκτιμούν τον κίνδυνο της βαριάς νόσου, κατευθυντήριες οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς, γενικότερα πληροφορίες και εμπειρίες από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», εξήγησε.

Ακόμα θα πρέπει να είναι σύμφωνη και με ηθικές αρχές, όπως «η αρχή της ωφέλειας και μη βλάβης, δηλαδή για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, η αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης, η αρχή της αλληλεγγύης και της μέγιστης ωφέλειας. Παράλληλα στις διαδικασίες θα πρέπει να τηρείται απόλυτη διαφάνεια, συμμετοχικότητα, να υπάρχει συνέπεια και λογοδοσία», σημείωσε.

Τα κριτήρια

Σε σχέση με το ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη για την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, η πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι αυτά ήταν:

  • η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση
  • η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο λόγω διαρκούς έκθεσης στον ιό
  • η διασφάλιση της παροχής φροντίδας σε ευάλωτα άτομα και ασθενείς
  • η διασφάλιση της συνέχισης των κρίσιμων λειτουργιών του κράτους

Οι τρεις φάσεις

Όπως ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των τριών φάσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Η πρώτη φάση, αφορά τους υγειονομικούς, το προσωπικό των νοσοκομείων, όπως και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης. Ακολουθούν τα άτομα αυξημένης ηλικίας άνω των 85 ετών και έπειτα ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα προβλήματα.
  • Στη δεύτερη φάση περιλαμβάνονται τα ευάλωτα άτομα με υποκείμενα προβλήματα και τα άτομα 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό.
  • Η τρίτη και τελευταία φάση, αφορά τα νεαρά άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ανεπάρκειες»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες να εντοπιστούν οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ούτως ώστε να προτεραιοποιηθούν βάσει νοσήματος. Όπως αναφέρει η Μ. Θεοδωρίδου, το ΑΜΚΑ αποτελεί οδηγό, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετράει, υπάρχουν μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, «αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ανεπάρκειες και στο θέμα αυτό», υπάρχει ο ατομικός φάκελος υγείας, «για τον οποίο έχουμε τις επιφυλάξεις μας για το αν ο κωδικός ICD-10 με τον οποίο επιχειρείται να γίνει η σύνδεση του ΑΜΚΑ για την ταυτοποίηση του νοσήματος του ασθενούς αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και εκπροσωπεί την νοσηρότητα των προς εμβολιασμό ατόμων». Τέλος ανέφερε πως μελετάται η σύνδεση μεταξύ ΑΜΚΑ και κωδικού ICD-10 να γίνει με καταχώρηση από τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα για την προτεραιοποίηση στο πρόγραμμα εμβολιασμών στην «Εφημερίδα των Συντακτών».