Σύμφωνα με το σχέδιο «επαναπροώθησης» προσφύγων, έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων από την Frontex. Για αύριο έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 προσφύγων από τη Λέσβο. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.
 
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τη Μόρια καθώς και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο κάθε πρόσφυγας θα μετακινείται «συνοδευόμενος» από έναν αστυνομικό της Frontex.
 
Εκτός από Αστυνομικούς χθες έφτασε στη Λέσβο και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας.
 
Στη Χίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ναυλωθεί από τη Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας «Erturk» το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος – Τσεσμέ. Η μετακίνηση θα γίνει από τη Χίο προς το Δικελί που έχει οριστεί ως λιμάνι εισόδου επαναπροωθούμενων στην Τουρκία. Συνολικά σχεδιάζεται πως θα επαναπροωθηθούν αύριο από τη Χίο 200 με 250 πρόσφυγες «συνοδευόμενοι» από ισάριθμους Αστυνομικούς.
 
Την ίδια ώρα, ο χώρος πρόσδεσης των επιβατηγών στο λιμάνι της Χίου παραμένει υπό κατάληψη από πρόσφυγες που διεκδικούν να μεταφερθούν στον Πειραιά. Τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής για Πειραιά και Μυτιλήνη όλη την επόμενη εβδομάδα προγραμματίσθηκε να εκτελούνται μέσω του λιμανιού των Μεστών ενώ προγραμματίσθηκαν ήδη και σχετικά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ.
 

Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων

 
Εντωμεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανεβάζοντας τον αριθμό των όσων βρίσκονται υπό περιορισμό στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
 
Το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι σήμερα Κυριακή στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 888 πρόσφυγες, ενώ στη Χίο 463 πρόσφυγες. Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 πρόσφυγες.
 
Στα hot spots των τριών νησιών, παραμένουν: στη Μόρια της Λέσβου 3.340 και στη Σάμο 249. Στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045. Μετά όμως την ένταση που εκδηλώθηκε την Παρασκευή και τη διαφυγή περίπου 800 ατόμων που κινήθηκαν στο λιμάνι της Χίο, υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη βρίσκονται περίπου 1.500 άνθρωποι. Άλλοι 300 παραμένουν στο λιμάνι της Χίου και, τέλος, περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Αντιμετωπίζουμε ήπια τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, ανέφερε ο Κυρίτσης

Αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τις όποιες συμπεριφορές των ταλαιπωρημένων προσφύγων, ανέφερε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναπαράγουν συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer.
«Κλήθηκα από τον Observer να σχολιάσω περιστατικά βίας μεταξύ των προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά και στη Χίο. Εξήγησα ότι η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο αλλά και αποφασιστικότητα» δήλωσε.