Πάντως τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Μαδρίτη θέλησαν να είναι καθησυχαστικές, ενώ η Ισπανία διασχίζει μια ζώνη αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπου τα επιτόκια έφθασαν στα ύψη την Τρίτη εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
 
«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται αύριο». Εμπειρογνώμονες από την Επιτροπή «θα αναλύσουν τα στοιχεία του 2010, περιλαμβανομένων των τρεχούμενων λογαριασμών, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το ποσοστό της ανεργίας και τα μερίδια των εξαγωγών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.
 
«Κάνουν μια νέα έκθεση για την κατάσταση στην Ισπανία και κάνουν μια σειρά συστάσεων που θα μεταβιβάσουν ενόψει του Ecofi» τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου, πρόσθεσε.
 
«Αλλά αυτή είναι μια συνηθισμένη επίσκεψη. Δεν πρόκειται ούτε για μια ειδική αποστολή ούτε έκτακτης ανάγκης, τίποτα τέτοιο» διευκρίνισε.
 
«Αυτή είναι μια κανονική διαδικασία που διεξάγεται στις 12 χώρες μέλη. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με άλλα στοιχεία που συζητούνται αυτήν την περίοδο με τις ισπανικές αρχές» διαβεβαίωσε στις Βρυξέλλες ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
«τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο και άλλες θα πρέπει να διεξαχθούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες σε άλλα κράτη μέλη» πρόσθεσε.
 
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει στο στόχαστρο δώδεκα χώρες, ιδίως στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των οικονομικών ανισορροπιών, που πλήττουν ιδίως το εμπορικό έλλειμμα τους ή την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
 
Από τότε, η Ισπανία η οποία έχει επίσης περιληφθεί στον κατάλογο, ανέβασε τις προβλέψεις για το έλλειμμα της για το 2012 σε 5,3% από 4,4% προηγουμένως, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς το ΑΕΠ της αναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% και η χώρα αντιμετωπίζει ανεργία ρεκόρ, που ξεπερνά το 22%.
 
Την Τρίτη, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ικανοποίηση στην Μαδρίτη για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2012, αλλά υπογράμμισαν την έλλειψη στοιχείων των αυτόνομων περιφερειών, των οποίων τα ελλείμματα “εξερράγησαν” το 2011.