Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για μια γυναίκα 38 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Η γυναίκα είχε επιστρέψει από ταξίδι στη βόρεια Ιταλία και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά δεν εμφανίζει επιπλοκές. «Είναι καλά στην υγεία της», ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ο περίγυρος της – οικογένεια, φίλοι – έχει τεθεί σε οικειοθελή απομόνωση, ενώ ο ΕΟΔΥ αναζητά και επικοινωνεί με όσους ήρθε σε επαφή η 38χρονη τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να ενημερωθούν.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με μέτρα αποφυγής, περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού, αντιμετώπισης ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Ανάμεσα στα βασικά άρθρα προβλέπονται, σε περίπτωση που χρειαστεί, έκτακτα μέτρα όπως ο περιορισμός κυκλοφορίας των μέσων μεταφοράς, καθώς και η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών.

ΠΝΠ για τον κορωνοϊό – Προβλέπεται μέχρι και αναστολή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών

Oδηγίες για την πρόληψη της διασποράς σε χώρους Υγείας

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του ιού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.