Στη «χαμένη αγάπη και συλλογική λίμπιντο» βρίσκει το πρόβλημα της Ε.Ε. ο Γιούνκερ

Το κύριο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους είναι ότι έχουν χάσει τη «λίμπιντό» τους, εκτιμά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Χάσαμε τη συλλογική μας λίμπιντο», είπε ο Γιούνκερ.
|

Σύμφωνα με τον Guardian, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε μάλιστα ότι είναι πλέον δυσκολότερο για την ΕΕ να πείσει τους πολίτες με τα επιχειρήματά της κατά του λαϊκισμού. «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουμε αρκετά ο ένας για τον άλλον. Πέμτε – έξι χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον. Σήμερα θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο να αγαπιόμαστε από ό,τι το 1952», σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται κοινούς κανόνες για όλους. Έτσι λοιπόν, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ευαισθησίες των άλλων».

Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τις εθνικιστικές, ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν θα είναι εύκολο για τις παραδοσιακές συντηρητικές και σοσιαλιστικές ομάδες να παραμείνουν ενωμένες. «Υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρχε πριν», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ΕΛΚ και τους Σοσιαλδημοκράτες. «Η δομή των κομμάτων έχει καταστεί τόσο διαφοροποιημένη και άνιση που δύσκολα περιγράφεται».

Αναφορικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις φιλοδοξίες του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, να οικοδομήσει μια ακροδεξιά συμμαχία. «Ας περιμένουμε να δούμε αν αυτή η συμμαχία θα πραγματοποιηθεί», είπε. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές δεν θεωρούν δύσκολο να κατηγορούν την ΕΕ. Αλλά από τη στιγμή που προέρχονται από εθνικά κινήματα, είναι ενάντια στη φύση τους να αγωνιστούν από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια συμμαχία θα κατακερματιζόταν σύντομα», εκτιμά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις