Στην ανακοίνωσή τους, οι δικαστές διαμαρτύρονται για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή τους για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για απάτη και ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας, Αριστείδη Φλώρου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την απόφασή τους στον Ποινικό Κώδικα και τον νόμο Παρασκευόπουλου.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕ, στην κάνουν λόγο για «παραπληροφόρηση και αθεμελίωτες καταγγελίες» σε βάρος τους, δηλώνουν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον νόμο. Όπως τονίζουν, «το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕΠΑ καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».
 
Αναφορικά με την περίπτωση Φλώρου, οι δικαστές ρίχνουν επίσης ευθύνες στο ΙΚΑ, καθώς «ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας [υπάγεται στο ΙΚΑ] που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου».
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, παρότι δηλώνουν πως εφαρμόζουν τον νόμο και μένουν εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι δικαστές δεν διστάζουν να ζητήσουν από τους «οργισμένους» που ασκούν κριτική για την απόφαση, «να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
 

Στο μικροσκόπιο των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εργασίας

 
Σημειώνεται πως από την επόμενη της είδησης της αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει ζητήσει υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας δια του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος στην υπόθεση Energa προς έλεγχο, καθώς «το διατακτικό του βουλεύματος δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά».
 
Παράλληλα, έλεγχο εις βάρος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να διαπιστωθεί η ορθότητα η μή του προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας του Αρ.Φλώρου. «Η ορθότητα της συγκεκριμένης απόφασης για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από τον ΕΦΚΑ και τα αρμόδια όργανά του» διαμήνυσε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας, ενώ δεσμεύεται επίσης, ότι σε περίπτωση που βρεθεί ότι η απόφαση δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας, θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του για να αναιρεθεί.
 
«Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες για να επανελεγχθεί προκειμένου να αναθεωρηθεί., Δεν προκαταλαμβάνω τον έλεγχο αλλά σημειώνω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συζητιούνται οι αποφάσεις της, πόσο μάλλον όταν υπάρχει έντονη κοινωνική αντίδραση και προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει να επανεξεταστεί. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βασικό της πυλώνας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, κυρίως της μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, δεν είναι άξια λόγου η κριτική για δυο μέτρα και για δυο σταθμά Την υπόθεση Φλώρου θα την κρίνει η Δικαιοσύνη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάζουμε τις διοικητικές διαδικασίες. Και ο κ. Κοντονής ζήτησε έλεγχο της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά το νόμο Παρασκευόπουλου, μπορεί να γίνει συζήτηση για το αν είναι περισσότερο ευρεία τα περιθώρια που αφήνει απ όσο θα έπρεπε» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Εργασίας, Εύη Αχτσιόγλου.
 

«Απορίες από τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας»

 
Οι αντιδράσεις για την απόφαση και τα βέλη κατά του «νόμου Παρασκευόπουλου» που φέρεται ως υπαίτιος για την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου, προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που υπεραμύνθηκε του νόμου τονίζοντας πως είναι σύμφωνος με τις συνθήκες του ΟΗΕ.
 
Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζει πως η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ταχύτερους νόμους απόλυσης από το 195, ενώ για τους ανάπηρους υπήρξε πρόβλεψη το 2015, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.
 
Ωστόσο, ο Νίκος Παρασκευόπουλος έθεσε υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή της νομοθεσίας για την επίμαχη απόφαση, υπογραμμίζοντας πως η εφαρμογή της προϋποθέτει ιατρική γνωμάτευση και δικαστική κρίση, και σημειώνοντας τις «απορίες» που προκαλεί η συγκεκριμένη περίπτωση.
 

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ

 
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία δεν διστάζει να σηκώσει τους τόνους για την αποφυλάκιση του καταχραστή του δημοσίου, παρά την εμπλοκή του Μ. Βορίδη στην υπεράσπισή του κατά το ξέσπασμα του σκανδάλου, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πρόκληση να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις».
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, οργισμένος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, για την εξέλιξη, κατηγορώντας το ιατρικό προσωπικό που εξέδωσε την απόφαση για την αναπηρία του Αρ. Φλώρου. Μάλιστα, το στέλεχος της δημοσίευσε την ιατρική γνωμάτευση του καταδικασθέντα, κατηγορώντας την για «κατά παραγγελία» και τονίζοντας πως «παίρνω ευθύνη γι' αυτά που λέω».
 
«Νομίζω ότι κάνει άριστα η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Κοντονής που ζητούν να ψαχτεί διεξοδικά και να δούμε αν έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση -και δεν τοποθετούμαι ούτε επί νομικών και ιατρικών ζητημάτων, αλλά μιλώ πολιτικά- δεν μπορεί να υπάρχει και να διαχέεται στην κοινωνία μία αίσθηση ατιμωρησίας, μια αίσθηση ότι η τιμωρία είναι παροδική και κάποιοι, οι οποίοι πιθανόν έκλεψαν, πιθανόν έφαγαν, τιμωρούνται για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια βγαίνουν έξω και πίνουν και γλεντούν στην υγειά των κορόιδων» ήταν η δήλωση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.