Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7, ο Ορμπάν αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι στην καταμέτρηση των ψήφων δεν προσμετρήθηκαν οι αποχές, οπότε δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να είναι έγκυρο το ψήφισμα. Ωστόσο, το νομικό τμήμα του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε ότι από τη στιγμή που η απόφαση κρίνεται με ποσοστό 2/3, δεν χρειάζεται να καταμετρηθούν οι αποχές.

Μιλώντας στο ουγγρικό ραδιόφωνο, ο Ορμπάν δήλωσε ότι περίμενε στο Ευρωκοινοβούλιο μια  «σοβαρή νομική αντιπαράθεση» σχετικά με το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του. Ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην ΕΕ, Ολιβέρ Βαρχέλγι, κοινοποίησε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, πως αν χρειαστεί η χώρα του θα καταφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Ορμπάν δήλωσε ότι «στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια ξεκάθαρη φιλομεταναστευτική πολιτική», σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τους συσχετισμούς στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Παράλληλα, τόνισε πως «χρειαζόμαστε διαφορετικό Ευρωκοινοβούλιο και διαφορετικό μέλλον».

Με αφορμή το αίτημα της Γερμανίας για ενίσχυση της Frontex με ακόμη 10.000 άνδρες έως το 2020, ώστε να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, ο Ορμπάν βρήκε το πάτημα για να υποστηρίξει ότι σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλάνο «σε περίπτωση που η Ουγγαρία δεν επιτρέψει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, θα της αφαιρέσουν το δικαίωμα να προστατεύει η ίδια τα σύνορά της», ενώ θα σταλούν «μισθοφόροι» οι οποίοι θα στερήσουν «από τους γιούς της Ουγγαρίας» το δικαίωμα να υπερασπίζονται την πατρίδα τους.