Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis επέστρεψε στα ύδατα κοντά στη νότια επαρχία της Αττάλειας την Κυριακή, σύμφωνα με το σήμα που δείχνει τη θέση του στον χάρτη σε πραγματικό χρόνο.

Στις 31 Αυγούστου, η Τουρκία είχε εκδώσει ανανέωση της NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, την οποία όμως δεν επέκτεινε εκ νέου, με το πλοίο να επιστρέφει στις τουρκικές ακτές.

var width=”100%”;var height=”400″;
var mmsi=271044654;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε υποστηρίξει ότι οι έρευνες του πλοίου στην Αν. Μεσόγειο, θα συνεχιστούν. Παρόλα αυτά η κίνηση αποχώρησης του πλοίου από την περιοχή, μαζί με δύο συνοδευτικά σκάφη, πιθανόν να μην αποτυπώνει κάτι τέτοιο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, έρχεται μετά από συνεχείς διπλωματικές κινήσεις τόσο από πλευράς της Άγκυρας όσο και από την Αθήνα, με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας να βρίσκονται στο τραπέζι. Ωστόσο οι δύο χώρες δηλώνουν πρόθυμες, θέτοντας ωστόσο σαφείς όρους, να βρεθούν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων προς αποκλιμάκωση της έντασης στη περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ,σχετικά με την υποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια προκειμένου η Τουρκία να δείξει με συνέπεια ότι ακολουθεί επιλογές αποκλιμάκωσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Παράλληλα, ο Στ. Πέτσας επεσήμανε τη σημασία της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακάρ: Είμαστε υπέρ του διαλόγου και της καλής γειτνίασης

Στο ίδιο πλαίσιο αποκλιμάκωσης κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Όπως είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του πυροβολικού Captain Aker στο Κας της Αττάλειας, «είμαστε υπέρ του διαλόγου και της καλής γειτνίασης. Περιμένουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά».