Στην επιφάνεια τα θαλασσοδάνεια της Νέας Δημοκρατίας- Αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς (upd)

Το ζήτημα του υπερδανεισμού της Νέας Δημοκρατίας και της αποπληρωμής των δανείων της επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται κατέθεσε αγωγή κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία και κέρδισε. Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά απαντήσεις από τη Νέα Δημοκρατία, «νόμο Κατσέλη» για τα δάνεια των κομμάτων ζητά ο αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης.
SOOC
|

Σύμφωνα με δημοσίευματα του Piperata.gr και του documentonews.gr, η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και κέρδισε κατόπιν απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Σημειώνεται πως μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρωστά περί τα 131 εκατ. ευρώ μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και της Marfin-Egnatia από την πρώτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αγωγή, για την οποία αναφέρεται πως απαιτούνταν ειδικό χαρτόσημο ενός εκατ. ευρώ, κατατέθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας που διαδέχθηκε τη διοίκηση Σάλλα και φέρεται να αφορά δανεισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται, όπως αναφέρεται, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα Πειραιώς, η απόφαση δεν είναι προσωρινά εκτελεστεί καθώς είναι πρωτόδικη, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει σε αυτό το στάδιο δέσμευση ή κατάσχεση λογαριασμών του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί το δικαίωμα έφεσης.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό χρέος των κομμάτων προς τις τράπεζες, μετά την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, εκτιμώνται σε 418 εκατ. ευρώ, με τα 402 εκατ. ευρώ από αυτά να τα χρωστούν η Νέα Δημοκρατία (210,8 εκατ. ευρώ) και το ΠΑΣΟΚ (189,7 εκατ. ευρώ).

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει εξηγήσεις

Η είδηση της καταδικαστικής απόφασης για τη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά εξηγήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγορούν για «σιγή ιχθύος».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που είχε συνάψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συγκεκριμένη τράπεζα. Σημειώνεται δε πως το συνολικό ποσό που οφείλει η ΝΔ στις τράπεζες υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ!» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για «υποκρισία και θράσος».

«Πόσες φορές αλήθεια έχουμε ακούσει από τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τη διαφάνεια στα οικονομικά της ΝΔ; Και πόσες ακόμα να διατείνεται ότι θα σώσει τη χώρα ο αρχηγός ενός χρεοκοπημένου οικονομικά κόμματος; Οι πολίτες ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα φέσια της ΝΔ και πώς αυτά θα εξοφληθούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Νόμο Κατσέλη» για τα κόμματα ζητάει ο Γεωργιάδης

Σημειώνεται πως μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Νέα Δημοκρατία, ενώ με δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε εμμέσως τη διαγραφή δανείων για τα κόμματα στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ 247, ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του υπερδανεισμού των κομμάτων και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει διαγραφή χρεών, επικαλούμενος μάλιστα και τον νόμο Κατσέλη

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε τη συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων ως την πεμπτουσία του λαϊκισμού

«Τι λέει η Ελλάδα στους δανειστές της, όταν χρεοκόπησε από το 2010 και μετά; Λέει ότι δανείστηκα υπερβολικά πολλά χρήματα την εποχή της ευμάρειας, ότι και εσείς ως δανειστές δεν ήσασταν προσεκτικοί και μου δανείσατε περισσότερα από ότι εγώ μπορώ να πληρώσω και γι' αυτό το λόγο αιτούμαι, για να μπορώ να επιβιώσω, διαγραφή του χρέους. Και πετύχαμε, διαγραφή χρέους με το PSI, 107 δισ. ευρώ, και με τους θεσμικούς περί τα 30 δισ. ευρώ από κάτι τόκους και κάτι τέτοια. Το έχει κάνει αυτό η Ελλάδα; Ο ελληνικός λαός θεωρεί πως αυτό είναι ηθικώς ορθόν να το ζητάει από τους πιστωτές του, διότι άλλαξαν οι οικονομικές συνθήκες;» ανέφερε αρχικά ο Αδ. Γεωργιάδης, για να συνεχίσει το συλλογισμό του για τα δάνεια των κομμάτων, σημειώνοντας πως «εμένα δεν μου αρέσει ο λαϊκισμός».

«Τα κόμματα έπαιρναν πριν την κρίση μια εκλογική επιχορήγηση Χ. Η Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα έπαιρνε κατά μέσο όρο επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, με επιτόκιο 3-3,5%. Όταν έγινε η κρίση, τα 3 εκατ. ευρώ έγιναν 4 και το επιτόκιο έγινε 8. Άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα; Άλλαξαν!» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να μην σταματήσει εκεί.

«Λέω λοιπόν, ότι όταν μιλάμε για τα χρέη των κομμάτων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως λέμε για όλους μας, όπως ψηφίσαμε τον νόμο Κατσέλη που συμπεριλαμβάνει τον κάθε Έλληνα πολίτη, που λέει ότι μπορεί να πάει στο δικαστήριο και αν αποδείξει ότι όχι με δική του υπαιτιότητα, λόγω της κρίσης, άλλαξαν τα οικονομικά του δεδομένα και άρα σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που μπορούσε πριν την κρίση, ο νόμος Κατσέλη προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία, για τον κάθε πιστωτή, τον κάθε Έλληνα πολίτη που θα έχει το δάνειό του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα» συνέχισε ο Αδ. Γεωργιάδης.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αφορά στα κόμματα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως «εκτός αν θέλουν πάντα εξαρτημένα», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που έχει διαγράψει 178 εκατ. δραχμές (περί τις 50.000 ευρώ)», υποστηρίζοντας πως την εποχή που τα διέγραψε ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Έφεση προαναγγέλουν «πηγές» της ΝΔ

 
Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως δεν τη έχει κοινοποιηθεί η απόφαση της προσφυγής της Τράπεζας Πειραιώς που αφορά στην εξόφληση των χρεών του κόμματος.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά στα δημοσιεύματα πως δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση, καθώς και πως εφόσον κοινοποιηθεί «θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση». Όπως αναφέρεται, οι «πηγές» της Νέας Δημοκρατίας διευκρινίζουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ΝΔ είναι απολύτως οικονομικά αυτάρκης και καλύπτει τα έξοδά της από τις εισφορές των μελών της. Σημειώνουν επίσης ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης διοχετεύεται στην αποοπληρωμή των χρεών.
 
Το δημοσίευμα του ΑΠΕ καταλήγει αποδίδοντας την κρίση για το τι θα ακολουθήσει, αποδίδοντάς την σε πολιτικούς παρατηρητές, πως «θα υπάρξει κάποια ρύθμιση των χρεών, μία φόρμα εξυπηρέτησης των δανείων διαφορετικά θα οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας του κόμματος».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις