Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, η  πιο πρόσφατη απογραφή ενεργού πληθυσμού στην Ισπανία δείχνει ότι υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργα και περίπου 600.000 που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Όπως αναφέρει έκθεση του κέντρου Ερευνών της τράπεζας BBVΑ υπάρχουν 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά (περισσότερα από τα μισά) «οικονομικά ευάλωτα ή εξαιρετικά ευάλωτα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Από αυτά, κάπου 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν ούτε ένα μήνα με το εισόδημα που διαθέτουν.

To προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης, που δημοσιοποίησε η εφημερίδα El Mundo, αναφέρει ότι καθιερώνεται το  «ελάχιστο ζωτικό εισόδημα», που θα δοθεί από τον Ιούνιο και θα κυμαίνεται από 462 έως και 1.015 ευρώ τον μήνα και θα χορηγηθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, δηλαδή περίπου στο 20% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει «σοβαρή φτώχεια».

Το βοήθημα δεν θα δίνεται σε άτομα, αλλά σε νοικοκυριά, και θα χορηγείται για όσο διάστημα διατηρείται η κατάσταση της οικονομικής δυσχέρειας που έχει διαμορφωθεί. Βασική προϋπόθεση είναι τα μηνιαία έσοδα του νοικοκυριού, με σημείο αναφοράς το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, να μην υπερβαίνουν το ποσό του βοηθήματος.

Το τελικό ποσό του εξαρτάται από τη δομή του νοικοκυριού και το σύνολο των ατόμων που το αποτελούν. Στα μονογονεϊκά νοικοκυριά το επίδομα θα είναι 462 ευρώ αν αφορούν ένα μόνο ενήλικα, τα 700 ευρώ αν αποτελείται από έναν ενήλικα και ένα παιδί, τα 838 για έναν ενήλικα και δύο παιδιά, 977 για έναν ενήλικα και τρία ή περισσότερα παιδιά. Για νοικοκυριά με δύο ενήλικες επικεφαλής το ποσό ανέρχεται στα 600 ευρώ, για δύο ενήλικες και ένα παιδί τα 738 ευρώ, δύο ενήλικες και δύο παιδιά 877, δύο ενήλικες με περισσότερα από δύο παιδιά 1.015 ευρώ. Τέλος, για νοικοκυριά με τρεις ενήλικες το βοήθημα ανέρχεται στα 738 ευρώ, ενώ για τρεις ενήλικες με παιδιά ή άλλες μορφές οικογένειας, είναι τα 877 ευρώ.