«Φορτωμένη» θα είναι η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, για την οποία αναχώρησε την Πέμπτη και όπου θα βρίσκεται από την Παρασκευή 12 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 15 Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής «Belt and Road Forum for International Cooperation», και να συναντήσει μεταξύ άλλων την Κριστίν Λαγκάρντ, το Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στο περιθώριο της συνόδου που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις 14 και 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Ο Α. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ. Στις 12 και 13 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

«Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας» ανήρτησε στον λογαρισμό του ο πρωθυπουργός, λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο Πεκίνο.

Σημαντικές επαφές και συμφωνίες

Σημαντικές συναντήσεις και συμφωνίες περιλαμβάνονται στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στο ταξίδι του Α.Τσίπρα στην Κίνα, σημειώνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο και πρωθυπουργό ενώ, κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά».

 
Παράλληλα, σύμφωνα με τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων η κυβέρνηση προσδοκά «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα».


Ελληνο-κινεζική συμφωνία για ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες

 
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,  υπογράμμισε ότι αυτή (η επίσκεψη) γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι, όπως τόνισε, «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο 'δρόμο του Μεταξιού' και μεταφράζεται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες».
 
Μάλιστα, στη συνέχεια είπε ότι θα υπογραφεί ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικός τομέας.