Την Πέμπτη θα σφραγιστεί και επίσημα η συμφωνία εξαγοράς της Monsanto από την Bayer, που θα κοστίσει 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία θα κρατήσει την εμπορική επωνυμία των προϊόντων της Monsanto, αλλά θα απαλλαγεί από το όνομα της εταιρίας, που είναι συνώνυμο των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες κριτικές κατά της εταιρίας σε όλο τον κόσμο.

«Το όνομα της εταιρίας θα είναι Bayer και η ονομασία Monsanto (που διατηρούνταν επί 117 χρόνια) δεν θα υφίσταται πλέον. Τα αποκτηθέντα προϊόντα θα διατηρήσουν την εμπορική τους επωνυμία και θα γίνουν μέρος του χαρτοφυλακίου της Bayer», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, δήλωσε ότι η εταιρία είναι πρόθυμη να ακούσει όσους τους επικρίνουν για την εξαγορά της Monsanto και τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η αμερικανική πολυεθνική, αλλά δεν θα επιτρέψουν στις ιδεολογικές διαφορές να καθυστερήσουν την ανάπτυξη στη γεωργία. «Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε το διάλογό μας με την κοινωνία. Θα ακούσουμε τους επικριτές μας και θα εργαστούμε από κοινού όπου βρίσκουμε κοινό έδαφος. Η γεωργία είναι πολύ σημαντική για να επιτρέπει σε ιδεολογικές διαφορές να καθυστερούν την ανάπτυξη».

Ο Άντριαν Μπεμπ, μέλος της περιβαλλοντικής  οργάνωσης «Φίλοι της Γης», τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό η Bayer να συνεχίσει τις πρακτικές που ακολουθούσε η Monsanto. «Η Bayer θα γίνει σαν την Monsanto σε όλα τα επίπεδα εκτός της ονομασίας, εκτός και αν αποφασίσει να λάβει δραστικά μέτρα και να τηρήσει αποστάσεις από τις πρακτικές της. Αν συνεχίσει τις εξαγωγές των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, θα βρεθεί γρήγορα στην θέση της Monsanto και θα βρει απέναντι της τις ίδιες αντιδράσεις από όλο τον πλανήτη».

Μετά το πράσινο φως που είχε δώσει η Κομισιόν για την συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρίες τον Μάρτιο, εκατοντάδες πολίτες είχαν διαδηλώσει έξω από τα γραφεία της Bayer, με τον ίδιο τον Μπεμπ να δηλώνει τότε ότι «αυτή η συγχώνευση θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη δύναμη στον τομέα της αγροκαλλιέργειας, η οποία θα προσπαθήσει να περάσει στα φαγητά μας τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και  τα τοξικά φυτοφάρμακα».

Αγνόησε την βούληση των πολιτών η Κομισιόν

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τότε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Μαρτζέτ Βεστάτζερ, «η απόφασή μας διασφαλίζει ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και καινοτομία στους τομείς των σπόρων προς σπορά, των φυτοφαρμάκων και της ψηφιακής γεωργίας». Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι η Κομισιόν που έλαβε περισσότερες από ένα εκατομμύριο αναφορές πολιτών αντίθετες με τη συμφωνία, εξέτασε διεξοδικά περισσότερες από 2.000 διαφορετικές αγορές προϊόντων και 2,7 εκατ. εσωτερικά έγγραφα, προτού εκδώσει την απόφαση 1.285 σελίδων.

Η Κατερίνα Κονέτσκα, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε υπογραμμίσει πως μετά την εξαγορά θα δημιουργήσει ολιγοπώλιο και μετατόπιση της εξουσίας από τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. «Αυτή είναι μία πραγματικά θλιβερή ημέρα για την ΕΕ και για τους πολίτες της Ευρώπης. Η εξαγορά της Monsanto από την Bayer θα δημιουργήσει ένα ολιγοπώλιο, με το οποίο τρεις πολυεθνικές εταιρείες θα ελέγχουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής φυτοφαρμάκων και άλλων αγροχημικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει μια σαφή μετατόπιση της εξουσίας από τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες».

Οι όροι της συμφωνίας καλύπτουν την εκποίηση ορισμένων επιχειρήσεων της Bayer, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας δραστηριότητας σπόρων, όπως η κανόλα, το βαμβάκι και η σόγια (με μικρές εξαιρέσεις που περιορίζονται στην περιοχή της Ασίας), την πλατφόρμα Ε & Α για υβριδικό σιτάρι, την παγκόσμια επιχείρηση γλυφοσινικού αμμωνίου καθώς και ορισμένα ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate στην Ευρώπη, κυρίως για βιομηχανική χρήση. Επιπλέον, πρέπει να εκποιηθεί η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα της Monsanto με το Nematicide NemaStrike.

Οι όροι προβλέπουν επίσης τη μεταφορά τριών ερευνητικών έργων της Bayer στον τομέα των μη επιλεκτικών ζιζανιοκτόνων και τη χορήγηση αδείας στο χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής γεωργίας της Bayer. Η BASF είναι ο  υποψήφιος αγοραστής αυτών των περιουσιακών στοιχείων Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας την Πέμπτη, η Bayer μαζί με την Dow-Dupont θα έχουν υπό τον έλεγχό τους το 76% της αγοράς καλαμποκιού και το 66% της αγοράς σόγιας.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του ΤΡΡ σχετικά με την έγκριση που έχει δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο της Monsanto με την επικίνδυνη χημική ουσία γλυφοσάτη