X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Στην Ταϋλάνδη δεν έχει… Σκουριές

Η κυβέρνηση της Ταϋλάνδης αποφάσισε να κλείσει το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς το περιβάλλον καταστρέφεται, η υγεία των εργατών επιβαρύνεται και το οικονομικό όφελος δεν αντισταθμίζεται
Το ορυχείο Chatree
|

Επιμέλεια: Θέα Μανούρα

Η Kingsgate Consolidated Ltd, η παραγωγός εταιρεία, Αυστραλιανής καταγωγής που λειτουργεί το ορυχείο Chatree μέσω της μονάδας της Αkara Resources Pcl, διέταξε τη μη διαπραγμάτευση των μετοχών της, έως ότου λάβει διευκρινίσεις για την πορεία του έργου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Kingsgate Consolidated LtD έλαβε το 62% των εσόδων από την εκμετάλλευση κατά το έτος 2015.

Tην Τρίτη, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ταϋλάνδης, δήλωσε πως η Akara οφείλει να κλείσει το ορυχείο και να αποκαταστήσει την περιοχή περίπου 280 χλμ βόρεια της Μπανγκόγκ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Η παραγωγός εταιρεία ζητούσε την πενταετή ανανέωση της μεταλλουργικής άδειας, η οποία λήγει την Παρασκευή» (κάτι το οποίο δεν θα γίνει), συνεχίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός Βιομηχανίας, Atchaka Sribunruang.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Η απόφαση για το κλείσιμο της μονάδας εξόρυξης Chatree, ήρθε μετά από την περιβαλλοντική έκθεση που έλαβε η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του περασμένου έτους αλλά και από τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Το κλείσιμο της μονάδας αποτέλεσε «έκπληξη για την εταιρεία», όπως ειπώθηκε, «καθώς  έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα πως δεν δημιουργεί καμία ζημιά στην υγεία της κοινότητας ή στο περιβάλλον».

Η Kingsgate Consolidated Ltd διέταξε το προηγούμενο έτος να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες και να διεξαχθούν έρευνες σχετικά με τις ανησυχίες για πιθανή μόλυνση των κοντινών χωριών από αρσενικό και μαγγάνιο. Η εταιρεία δήλωσε πως εκείνη την περίοδο δεν χρησιμοποιούσε ούτε αρσενικό, ούτε μαγγάνιο, ωστόσο έκανε χρήση κυανίου.

«Μια έκθεση που παρουσιάστηκε στους υπουργούς της Ταϋλάνδης, τον περασμένο μήνα, προσέφερε μια επιστημονική διάψευση των αβάσιμων και κακόβουλων ισχυρισμών περί μόλυνσης», υποστήριξε η παραγωγός εταιρεία σε κατάθεσή της τον Απρίλιο.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχει σαφές συμπέρασμα για τον αντίκτυπο της εξόρυξης και τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, θα πρέπει να παρθεί απόφαση για το μέλλον του ορυχείου, σύμφωνα με το όφελος των πολιτών και για να επιλυθούν οι οποιεσδήποτε συγκρούσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Βιομηχανίας.

Το ορυχείο Chatree

Το ορυχείο Chatree παράγει περίπου 130.000 ουγκιές χρυσού ετησίως και λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια, σύμφωνα με την Kingsgate. Το έργο έχει αποφέρει περί τα 52 δισ. μπατ ( 1,5 δισ. δολάρια) σε αυτό το διάστημα, αποδίδοντας στη χώρα 7 δισ. μπατ και είναι ικανό να λειτουργήσει ακόμα περίπου 7 χρόνια.

«Από τα τέλη του Δεκεμβρίου, δεν θα υπάρχει ορυχείο χρυσού, μέχρι να επιλυθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα και διαλευκανθούν τα προβλήματα υγείας των εργατών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϋλάνδης, Prayuth Chan-Ocha. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνδράμει τα περίπου 1.000 άτομα που απασχολούνται στο ορυχείο, καθώς θα επηρεαστούν από την απόφαση παύσης της εξόρυξης».

Το ορυχείο Chatree είναι το μοναδικό πλέον περιουσιακό στοιχείο που κατέχει η Kingsgate, έπειτα και από την πώληση του χρυσωρυχείου Challenger στην Αυστραλία τον Μάρτιο.

Πηγή: Bloomberg.com


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις