από την Homo Digitalis

Η Homo Digitalis είναι μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση νομικών, μέλος της European Digital Rights (EDRi) κι έχει ως επίκεντρο της δράσης της την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Ακούστε εδώ την σχετική εκπομπή του TPP και δείτε εδώ τη Live ενημέρωση ενόψει της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει την προτεινόμενη ευρωπαϊκή οδηγία για την Πνευματική Ιδιοκτησία. Στο παρελθόν έχουμε φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα μας λεπτομερή αρθρογραφία για τη συγκεκριμένη νομοθετική μεταρρύθμισή.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει διατάξεις οι οποίες έχουν θετικό χαρακτήρα. Ωστόσο άλλες διατάξεις της δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Μία από αυτές, και η πλέον σημαντική, είναι το Άρθρο 13, το οποίο κατά τη ψήφιση και εξαιτίας της αλλαγής στην αρίθμηση του κειμένου θα αποτελεί πλέον το Άρθρο 17.

Το Άρθρο 13 υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση και να βοηθήσει του δημιουργούς να απολαύσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα έργα τους. Ωστόσο, αποτυγχάνει να το επιτύχει και κυρίως προστατεύει τα συμφέροντα των μεγάλων δισκογραφικών, εκδοτικών, και κινηματογραφικών εταιριών και τα συμφέροντα των εταιριών που αναπτύσσουν λογισμικό ελέγχου περιεχομένου (content-control / filtering software).

Επίσης, το Άρθρο 13 δεν λύνει σε καμία περίπτωση τις σοβαρές παθογένειες του ήδη υπάρχοντος καθεστώτος. Συγκεκριμένα, δεν διαθέτει καμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ψευδών ισχυρισμών (false claims) αναφορικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ οι γενικές, κακογραμμένες και ασαφείς διατάξεις του, θα οδηγήσουν σε σωρεία προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιθέτως, δημιουργεί νέα προβλήματα και αδυνατεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ αφενός του δικαιώματος στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και αφετέρου των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης και του σεβασμού στην ιδιωτική ζωή.  Κάθε είδος υλικού, το οποίο ανεβάζουν οι χρήστες του διαδικτύου σε πλατφόρμες ανταλλαγής περιεχομένου, όπως φωτογραφίες, κείμενα, προσωπικά μηνύματα, βίντεο κ.α. θα υπόκεινται σε έλεγχο και δεν θα δημοσιεύεται στην περίπτωση που το λογισμικό φιλτραρίσματος κρίνει ότι υπάρχει κάποια παραβίαση.

Πλήθος ειδικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν το Άρθρο 13 και τα φίλτρα των αναφορτώσεων  που αυτό επιτρέπει για την Ελευθερία της Έκφρασης και της Πληροφόρησης στο Διαδίκτυο και την ποικιλομορφία αυτού:

Ο Ειδικός Εισηγητής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Ελευθερία της Έκφρασης και της Πληροφόρησης, David Kaye, έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στο Άρθρο 13!

O Ομοσπονδιακός Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γερμανίας, Ulrich Kelber, έχει ρητά υπογραμμίσει πως το Άρθρο 13 οδηγεί στην γιγάντωση της δύναμης των γνωστών κολοσσών του Διαδικτύου, και δημιουργεί προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο!

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη της Γερμανίας , Katarina Barley, έχει καλέσει τους Γερμανούς Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν το Άρθρο 13!

-169 από τους πλέον εξειδικευμένους και αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς του χώρου της Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχουν τονίσει ότι οι διατάξεις του Άρθρου 13 είναι παραπλανητικές!

Επίσης, ο αριθμός των ευρωβουλευτών που δεσμεύεται να καταψηφίσει το Άρθρο 13 στην ψηφοφορία της  Τρίτης αυξάνεται συνεχώς!

Ευρωβουλευτές που είναι ανεξάρτητοι ή που εκπροσωπούν ευρωπαϊκά κόμματα από κάθε πολιτικό χώρο, όπως οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (GREENS/EFA), η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL),  το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP),  η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), και η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στο Άρθρο 13!

Τέλος, πλήθος κόσμου εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το Άρθρο 13 και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις του. Στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκές πόλεις το Σάββατο 23/03 έδωσαν το παρόν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Κάλεσε τους εκπροσώπους σου τις λίγες ημέρες που απομένουν!

Ζήτησέ τους να καταψηφίσουν το Άρθρο 13!