Μια πρώτη ψηφοφορία θα γίνει μετά την έναρξη της συνεδρίασης το απόγευμα της Τρίτης και θα ακολουθήσει μια δεύτερη τελική ψηφοφορία την Παρασκευή. Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θα ανασταλεί με προσωρινή ρήτρα η ισχύς του άρθρου 83 του Συντάγματος το οποίο εγγυάται την ασυλία των βουλευτών.

Το μέτρο αυτό αφορά επισήμως περίπου 130 βουλευτές (στους 550) από όλα τα κόμματα που έχουν μπει στο κοινοβούλιο, από τους οποίους οι 59 είναι βουλευτές του HDP.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, το οποίο κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι είναι η “πολιτική βιτρίνα” του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, “βλέπει” στο νομοσχέδιο αυτό έναν κυβερνητικό ελιγμό με στόχο τον αποκλεισμό των βουλευτών του.

Αν η συνταγματική αυτή μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων (367), αμέσως οι βουλευτές του HDP, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, θα αντιμετωπίσουν δικαστική δίωξη, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται από τους επικριτές του για αυταρχική παρέκκλιση.

Αν η συνταγματική αυτή μεταρρύθμιση συγκεντρώσει από 330 έως 366 ψήφους, μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα. Πολλοί βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου αυτού νόμου.

Το HDP, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, αρνείται την κατηγορία ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την στρατιωτική επέμβαση στη νοτιοανατολική Τουρκία και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο