X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Στην υγειά των… Εθνών και της Ελευθερίας στην Ευρωβουλή

Ένα γλέντι αξίας που αγγίζει τα 500.000 ευρώ πραγματοποίησε η ευρωομάδα της οποίας ηγείται το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και της Λέγκας του Βορρά, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τους καλεί πλέον σε εξηγήσεις. Σαμπάνιες, πλούσια γεύματα και ακριβά δώρα, μεταξύ των «κατηγοριών».
|

Απαντήσεις για την παράτυπη διάθεση ποσού μεγαλύτερου των 427.000 ευρώ καλείται να δώσει η ευρωομάδα «Ευρώπη των Εθνών και Ελευθερίας» (ENF) στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, μετά από απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, τη Δευτέρα.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ποσό τουλάχιστον 388.278 ευρώ διατέθηκε για σκοπούς που παραβίασαν τους κανόνες της ΕΕ, ενώ άλλο ποσό 38.889 κατευθύνθηκε σε δαπάνες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Συγκεκριμένα, η ομάδα που αποτελείται από 34 μέλη είχε καταναλώσει, μεταξύ άλλων, 234 μπουκάλια σαμπάνιας το 2016, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στην τιμή των 81 ευρώ, αλλά ακόμη και γκουρμέ μενού, τα οποία κοστίζουν 400 ευρώ το άτομο, και ακριβά δώρα για τους εργαζόμενους.
 
Οι δαπάνες δεν ήταν «ούτε λογικές ούτε συμβατές με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» κατά τα λεγόμενα του προέδρου της επιτροπής, Ινγκεμποργκ Γκράσλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι νόμιμες κοινοβουλευτικές δαπάνες αφορούν το προσωπικό, τους μεταφραστές, τα είδη γραφείου, το κόστος τηλεφώνου και του διαδικτύου, καθώς και «κάποια ψυχαγωγία, αλλά με αυστηρούς όρους». Μάλιστα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η ευρωομάδα των Εθνών και της Ελευθερίας «επανειλημμένα αγνοεί» τους όρους αυτούς.
 
Σημειώνεται πως στην ευρωομάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το ολλανδικό PVV του Γκέρτ Βίλντερς, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον (Vlaams Belang).
 
Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Μέτωπο και η Μαρίν Λεπέν ήδη ελέγχεται από επίσημη έρευνα στη Γαλλία, αναφορικά με υπόθεση για κατάχρηση εκατομμυρίων της ΕΕ, που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών του κόμματός της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Λεπέν είναι μόλις η μία από τα δεκαεπτά στελέχη του Εθνικού Μετώπου που ελέγχονται για τους μισθούς των βοηθών της στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ όλοι αρνούνται τις κατηγορίες.
 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις