Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολίασαν τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, η οποία βιώνει πολιτικό αδιέξοδο από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, όπου δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση πλειοψηφίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ανέθεσε τη Δευτέρα στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Τζουσέπε Κόντε είχε παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την άρνηση του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, να εγκρίνει τον διορισμό του υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος επελέγη από τον συνασπισμό ακροδεξιών – λαϊκιστών.

 

Tο Βερολίνο δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας
 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι «πρέπει να μιλάμε με κάθε κυβέρνηση αλλά έχουμε αρχές στην ευρωζώνη και φυσικά θα υπάρξουν δύσκολες ερωτήσεις», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι «όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά στο τραπέζι. Μιλήσαμε μεταξύ μας πολλά βράδια, αλλά μαζί καταφέραμε κάτι. Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά, από τη στιγμή που η Ιταλία είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Ο Γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, δήλωσε εκ μέρους του Βερολίνου ότι «η Ιταλία θα έχει μια σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σύντομα. Εμείς, στην Γερμανία, θα πρέπει να απέχουμε από το να δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τον σχηματισμό κυβερνήσεων, καθώς εμείς οι ίδιοι χρειαστήκαμε έξι μήνες για να σχηματίσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Επιπλέον, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία, ενώ πρόσθεσε πως «ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους». 
 

Στήριξη Μακρόν στον Ματαρέλα και τους θεσμούς της Ιταλίας

 
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη στήριξη του στον πρόεδρο της Ιταλίας, τονίζοντας ότι «θέλω απλώς να υποβάλω τα σέβη μου και τη στήριξή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος έχει μια ουσιαστική αποστολή, αυτή της θεσμικής και δημοκρατικής σταθερότητας της χώρας του, την οποία επιτελεί με πολύ θάρρος και μεγάλο πνεύμα υπευθυνότητας. Η Ιταλία είναι για τη Γαλλία ένας στρατηγικός εταίρος σε όλα τα ζητήματα, ένας ιστορικός εταίρος, ένας εταίρος του σήμερα και ένας εταίρος του μέλλοντος, τον οποίο σεβόμαστε και τον οποίο έχουμε ανάγκη για τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς και για τη διμερή σχέση που είναι δομική».
 
Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Σ. Ματαρέλα και στους θεσμούς της Ιταλίας, τονίζοντας ότι «προωθούνται τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της ΕΕ».  
 
«Θα πρέπει να προταχθεί κυρίως η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «στην περίπτωση αποτυχίας θα γίνουν μάλλον νέες εκλογές. Αλλά το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσουν προς μια κυβέρνηση με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να εργαστεί αποτελεσματικά».
 
Τέλος, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ντάστις, σχολιάζοντας τόσο το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας όσο και την πρόταση μομφής κατά της ισπανικής κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε βουτήξει σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, σε μια διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ απέναντι στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές απειλές, αυτό δεν συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας, της ιδέας, της σταθερότητας της Ευρώπης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή Ματαρέλα, χαρακτηρίζοντας την απόρριψη του υπουργού Οικονομικών ως «μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών».