«Ο υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να δείξει την υποστήριξή του στον Αραβικό Σύνδεσμο και στη δουλειά του, προκειμένου επίσης να φέρει μία ειρηνική λύση, που θα απομακρύνει τη Συρία από την παρούσα κρίση», ανέφερε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ούλιαμ Χέιγκ επιθυμεί να υποστηρίξει το αραβο- ευρωπαϊκό ψήφισμα, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το Μαρόκο, την Παρασκευή.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να δράσει για να υποστηρίξει το λαό της Συρίας και ότι η Ρωσία δεν μπορεί, πλέον, να μπλοκάρει τη διαδικασία στον ΟΗΕ και να παρέχει κάλυψη στη βίαιη καταστολή του καθεστώτος», δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

«Θα πάω, αύριο, στη Νέα Υόρκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας… επειδή τα πράγματα επιδεινώνονται, το καθεστώς ενισχύει την αιματηρή καταστολή», ανέφερε ο κ. Ζιπέ, προσθέτοντας ότι οι Άραβες παρατηρητές στη Συρία κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και για αυτό απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ. «Νομίζω ότι η αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου θα είναι σημαντική, θα επιτρέψει στη Γαλλία να ακουστεί η φωνή της». πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού, «δε σχεδιάζει να ταξιδεύσει στη Νέα Υόρκη» για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, σύμφωνα με Ρώσο διπλωμάτη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας Μπουρχάν Γαλιούν απέκλεισε την ύπαρξη κάθε διαπραγμάτευσης με το συριακό καθεστώς, πριν από την αναχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Μόσχας ότι οι συριακές αρχές είναι σύμφωνες να αρχίσουν ανεπίσημες συνομιλίες με την αντιπολίτευση στη Μόσχα, ο κ. Γαλιούν ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «παραίτηση Άσαντ αποτελεί προϋπόθεση για κάθε διαπραγμάτευση, σχετικά με τη μετάβαση προς μια δημοκρατική κυβέρνηση στη Συρία». «Δεν είναι ρεαλιστικό, από την πλευρά των Ρώσων, να επιμένουν στη διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία», πρόσθεσε.

«Αν οι Ρώσοι θέλουν μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τη δραματική κατάσταση στη χώρα, θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει, επειδή ένας δολοφόνος του λαού δεν θα πρέπει να επιβλέπει τη μετάβαση στη δημοκρατία», σημείωσε.