Δύο αγωγές επιδόθηκαν στους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Ιω. Κουρτάκη (των Νέων και των Παραπολιτικών, αντίστοιχα) και μία κατά της εταιρείας ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς μετά από εξώδικη διαμαρτυρία που είχε κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, για να ανακαλέσουν τις συκοφαντίες σε βάρος του σε σχέση με εξοχική κατοικία που ο τελευταίος μισθώνει στο Σούνιο, αρνήθηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Στις δύο αγωγές κατατίθεται αίτημα ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του Α. Τσίπρα.

Αγωγή Α. Τσίπρα σε Παπαχρήστο – Κουρτάκη – ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ για «τις συκοφαντίες για αγορά βίλας ενός εκατομμυρίου ευρώ» στο Σούνιο

Με αφορμή το παραπάνω το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση το ίδιο βράδυ για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία «στις αγωγές πολιτικών κατά δημοσιογράφων» και τη στήριξη σε Κουρτάκη – Παπαχρήστο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι αξιοπρόσεκτα τα αντανακλαστικά της Ένωσης, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως τα επανελειμμένα εξώδικα του κυβερνητικού βουλευτή και πρώην δημοσιογράφου, κ. Μπογδάνου, προς μια σειρά από μέσα και δημοσιογράφους, δεν έχει επιδείξει τέτοια. Αντίστοιχα τέτοια αντανακλαστικά δεν είχαμε δει ούτε  σε περιπτώσεις όπως της εφημερίδας Documento, η οποία λόγω των ρεπορτάζ της έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο κυβερνητικών βουλευτών αλλά και της Νέας Δημοκρατίας ευρύτερα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

«Η συκοφαντία συνήθεια και η δολοφονία χαρακτήρων πεπατημένη»