Στη συνάντησή τους στο Μαξίμου, ο Αντ.Σαμαράς και ο Ευ.Βενιζέλος αποφάσισαν επίσης ότι θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των πολιτών το δίλημμα: «ασφαλής λύση ή περιπέτεια με τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
Σύμφωνα με Τα Νέα, στο επίκεντρο των κυβερνητικών επαφών το επόμενο διάστημα, πέραν της λεγόμενης αναθεώρησης του προγράμματος, θα βρεθεί ο τρόπος συγκρότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) με την τεχνογνωσία μεν του ΔΝΤ, όχι όμως και την ουσιαστική συμμετοχή του.
 
Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο ραντεβού στο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει αμέσως την παγωμάρα που της προκάλεσε το χαστούκι των αγορών και να υλοποιήσει με χειρουργική ακρίβεια τις αποφάσεις της πάνω σε έναν καμβά που δεν εμπεριέχει μειώσεις μισθών, συντάξεων ή αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να παγώσει η όποια συζήτηση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά.
 
Ως εκ τούτου, στην πορεία για τη μεταμνημονιακή εποχή ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να θέσει ενώπιον των πολιτών ένα πακέτο διλημμάτων για το εάν θα επιλεγεί μία ολοκληρωμένη και ασφαλής λύση ή θα γίνει αποδεκτή μία περιπέτεια και πορεία προς το άγνωστο που σύμφωνα με τους δύο εταίρους θα οδηγήσει τη χώρα μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
 

Mαζί Προεδρική εκλογή και σχέδιο εξόδου

Για τη συνέχεια, Αντώνης Σαμαράς και Ευ .Βενιζέλος εμμένουν στη τακτική της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ώστε: πρώτον, με το τέλος της αξιολόγησης από την τρόικα να επικυρωθεί «το τέλος των μνημονίων» και, δεύτερον, να υπάρξει συμφωνία επί του «ελληνικού σχεδίου» («Ελλάδα 2021») για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσει την «μεταμνημονιακή εποχή», αναφέρει το capital.gr. 
 
Για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, το dead line αυτής της προσπάθειας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.  
 
Εάν – κατά τους συνεργάτες τους – όλα πάνε καλά, τότε η συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή για έγκριση, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα προηγηθεί της διαδικασίας Προεδρικής εκλογής ή (το πιθανότερο, λένε) εάν θα συνδυαστεί με αυτήν, ώστε να τεθει δίλημμα: εκλογή Προέδρου και συνεχίζουμε ή πρόωρες κάλπες (τον Μάρτιο) για να αποφασίσουν οι πολίτες με ποιο οικονομικό πρόγραμμα θα πορευτεί η χώρα. 
 
Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη που προέβλεψε προχθές ότι από το μνημόνιο θα βγούμε τον Μάρτιο, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε χθες ότι η συμφωνία πρέπει να τεθεί προς έγκριση στον λαό – εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 

Όσο πιο πίσω οι νέοι νόμοι σε εργασιακά και Ασφαλιστικό

Τις «κόκκινες γραμμές» με την τρόικα επιχειρεί να διευθετήσει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να πάρει ως αντάλλαγμα μια συμφωνία μετάβασης από το μνημόνιο σε ένα νέο πλαίσιο προσαρμογής από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα συζητηθεί σε άλλο γύρο συσκέψεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.

 
Το ακανθώδες (στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων) θέμα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο δεν συζητήθηκε χθες, αλλά παραπέμφθηκε σε επόμενη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών. 
 
Το Μαξίμου πάντως φέρεται να στηρίζει το μοντέλο που επεξεργάσθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον εξακολουθεί να κατηγορεί η Χ.Τρικούπη ότι λειτούργησε μονομερώς χωρίς να ενημερώσει τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
 
Προς απάντηση, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθυμίζουν ότι η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου (η οποία στηρίζει τη μεταρρύθμιση) είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς δεν ισχύει η κριτική για μη ενημέρωση.
 
Στα προσεχώς παραπέμφθηκαν και οι άλλες δύο μείζονος σημασίας εκκρεμότητες, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και στο Ασφαλιστικό, με την τρόικα να πιέζει για το κλείσιμό τους.
 
Την Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Εκεί ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει μια θετική δήλωση για την ελληνική οικονομία, καθώς τα μηνύματα που έστειλαν οι κ. Μάριο Ντράγκι και Κλ. Ρέγκλινγκ ήταν αρνητικά, με την ελληνική κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι η απεμπλοκή από το Μνημόνιο θα έχει πολύ αυστηρούς «μνημονιακούς όρους».