Όπως αναφέρει το Reuters, το SPD αριθμεί περί τα 464.000 μέλη, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν βέτο στον μεγάλο συνασπισμό που σχεδιάζεται από τα κόμματα της Μέρκελ, του Σουλτς και του Ζεεχοφερ. Ήδη, ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD και βασικός επικεφαλής του «NoGroKo» («όχι στον μεγάλο συνασπισμό»), Κέβιν Κίνερτ, έχει δώσει δείγματα γραφής για τη στάση που αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς εμφανίζεται κάθετα αρνητικός στις συζητήσεις.
 
«Δεν απορρίπτουμε μόνο τη συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, απορρίπτουμε και το πολιτικό στυλ που σήμερα κυριαρχεί» δήλωσε ο Κίνερτ, την ώρα που το SPD καλωσορίζει περισσότερα από 24.000 νέα μέλη, που εντάχθηκαν στο κόμμα από την 1η Ιανουαρίου ώς την καταληκτική ημερομηνία της 6ης Φεβρουαρίου. Στο SPD δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός πως μετά τη συνεργασία με το κόμμα της Μέρκελ από το 2013, το κόμμα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την μεταπολεμική περίοδο, καταφέρνοντας μόλις 20,5%.
 
Σημειώνεται επίσης, πως στο SPD επικρατεί έντονος σκεπτικισμός και για το γεγονός πως με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, το ακροδεξιό και ξενοφοβικό AfD θα βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Βέβαια, χάρη στην άκαμπτη αυτή στάση του κόμματος, το SPD εξασφάλισε κατά τις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό σπουδαίες θέσεις εντός της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων τα τρία σημαντικά υπουργεία, των Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας.
 
«Οι μεγάλοι συνασπισμοί έχουν την αίσθηση διεστραμμένης σεξουαλικής πράξης» φέρεται να είχε δηλώσει ο πρώην καγκελάριος του SPD, Γουίλι Μπραντ όσο ήταν εν ζωή, με τον Economist να μνημονεύει την φράση του αυτή για να σχολιάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών εταίρων.
 
Πράγματι, η συμφωνία που προέκυψε και καταγράφηκε σε 177 σελίδες, φέρεται να προσφέρει συνέχεια και όχι ανανέωση. Περί τα 50 δισ. ευρώ προορίζονται για τα επιδόματα τέκνων, συντάξεις, περιορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδύσεις σε υποδομές, ενώ προβλέπονται κινήσεις για τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, καθώς και «επισκόπηση» των ανισοτήτων μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Την ίδια ώρα, οι δύο συντηρητικοί εταίροι κατάφεραν ένα ανώτατο όριο 180.000 έως 220.000 πρόσφυγων, ενώ περιόρισε πολύ τις οικογενειακές επανενώσεις σε 1.000 ανά μήνα, με εξαίρεση τις «περιπτώσεις κακουχίας».
 
Η ψηφοφορία μεταξύ των μελών του SPD θα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, ενώ τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Μαρτίου.

«Η Μέρκελ χαρίζει την διακυβέρνηση στον Σουλτς»

 
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο κόμμα της Αγκέλα Μέρκελ δεν φαίνεται ευκολότερη, καθώς η προωθούμενη συμφωνία θεωρείται πλήγμα και παράδοση στους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς. 
 
«Μετά από 18 χρόνια στο κεφάλι του CDU, η κριτική εναντίον της δεν ήταν ποτέ τόσο μαζική ή τόσο άγρια» γράφει η λαϊκίστικη φυλλάδα της Bild, κατηγορώντας την καγκελάριο πως παραχωρεί τη διακυβέρνηση στον Μ. Σουλτς.
 
«Εάν το CDU αποδεχτεί αυτή την ταπείνωση, τότε θα έχει εγκαταλείψει τον εαυτό του» φέρεται να δήλωσε ο πρώην σύμμαχος της Μέρκελ, Φρίντριχτ Μερτς. Οι κατηγορίες για τη Μέρκελ είναι πως παρέδωσε όλα τα κορυφαία υπουργεία στο SPD, καθώς μόνον έτσι κατάφερε να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες να συνεργαστούν.