Στις 99 οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο μέσα σε λίγες ώρες – Στόχος τέσσερα νησιά

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο προκάλεσαν την αναστάτωση των κατοίκων το απόγευμα της Τρίτης, καθώς τα νησιά Φαρμακονήσι, Αρκιοί, Λειψοί και Κίναρος έγιναν στόχος μαζικών παραβιάσεων με υπερπήσεις τουρκικών μαχητικών. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για 99 παραβιάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ στις παραβιάσεις μετείχαν 19 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων δώδεκα F-16. Οι παραβιάσεις αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα πως είναι άξιο αναγνώρισης το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δείξει υπευθυνότητα απέναντι σε « κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».
Fangiskos Samsas / SOOC
|

Το απόγευμα της Τρίτης, τουρκικά μαχητικά προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων έπειτα από την πραγματοποίηση μαζικών παραβιάσεων σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα τα νησιά που βρέθηκαν στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας είναι το Φαρμακονήσι, οι Αρκιοί, οι Λειψοί και η Κίναρος. Ο αριθμός των παραβιάσεων που καταγράφηκαν ανέρχεται στις 99 μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ συνολικά στις παραβιάσεις μετείχαν 19 αεροσκάφη, ανάμεσά τους δώδεκα F-16, έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN 235 και ένα ελικόπτερο.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), «πέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά Α/Φ F-16 στις 09:34 άνωθεν ν. Κινάρου στα 27.000 πόδια, στις 18:05 άνωθεν ν. Φαρμακονησίου στα 24.000 πόδια, στις 18:11 άνωθεν ν. Αρκιοι στα 22.000 πόδια, στις 18:18 άνωθεν ν. Φαρμακονησίου στα 24.500 πόδια και άνωθεν ν. Λειψοί στα 22.000 πόδια». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

«Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τις τουρκικές προκλήσεις»

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν προληπτικά για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ότι «είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία του Ευ. Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον».
 
 Ο Αμερικανός πρέσβης προσέθεσε ότι η στρατιωτική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι από τις ισχυρότερες στην περιοχή. «Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή. Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Τζ. Πάιατ.
 
Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ότι υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με στόχο την επίλυση προβλημάτων. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «στο διπλωματικό κανάλι, η ελληνική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της και σε αυτό η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει τις προσπάθειές της. Και αυτό θα είναι το κανάλι στο οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ζήτημα με όλες μας τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες». Τέλος αναγνώρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις