Στην υπογραφή συμφωνίας με την κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών ΕΝΙ και TOTAL, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου την Τρίτη. Προβλέπεται η παραχώρηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ και 9 ακόμα γεωτρήσεις για την επόμενη διετία. Το Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον και την είσοδο της κοινοπραξία της γαλλικής TOTAL και της ιταλικής ENI, στα οικόπεδα 2, 3, 8, 9 και 11 όπως και στο 11. Παράλληλα η ENI συμμετέχει με την TOTAL και στο οικόπεδο 6.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις για το σχέδιο γεωτρήσεων του Κυπρίου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη που αφορά την επόμενη διετία. Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν αφορούν πέντε ερευνητικές και πέντε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος». Όσο αφορά το κοίτασμα 10, εγκρίθηκαν γεωτρήσεις της Qatar Petroleum και ExxonMobil.

Επίσης στο πρόγραμμα γεωτρήσεων εμπεριέχεται και γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL στην θέση «Σουπιά» του οικοπέδου 3, όπου τον Φλεβάρη του 2018 οι επιχειρήσεις της εμποδίστηκαν από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ακριβώς για αυτό τον λόγο η γεώτρηση στη συγκεκριμένη θέση, σημαίνει αυτομάτως και την πολιτική στήριξη της Κύπρου αλλά και της Γαλλίας και Ιταλίας που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες.