Δημοτικές εκλογές σήμερα στη χώρα όπου οι γυναίκες δεν μπορούν καν να οδηγούν αυτοκίνητο ή να κυκλοφορούν χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα και τουλάχιστον 130.000 γυναίκες φρόντισαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να έρθουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αντιμέτωπες με μια κάλπη ή ακόμη και να διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους.

Ωστόσο, οι αναλογίες μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων δεν θα μπορούσε να είναι παρά συντριπτικές σε βάρος των τελευταίων αφού, απέναντι στους 5.000 συνολικά άνδρες υποψηφίους μόνον οι 980 ήταν γυναίκες και αυτές με εξαιρετικά μειωμένες πιθανότητες εκλογής αφού, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δείξουν το πρόσωπό τους ώστε να συμμετέχουν επί ίσοις όροις σε κάποια προεκλογική καμπάνια όπως και εκεί συνηθίζεται.

Σε αυτό φυσικά συντελεί και η βαθιά εδραιωμένη πεποίθηση της «αδιαμφισβήτητης» κατωτερότητας των γυναικών από την οποία μοιραία διακατέχονται και πολλές γυναίκες, με αποτέλεσμα να προτιμούν να ψηφίζουν άνδρες.

«Ως πρώτο βήμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα αισθανόμαστε και μεις μέρος της κοινωνίας ώστε να μπορούμε να συμβάλλουμε» είπε η 30χρονη φυσικοθεραπεύτρια Sara Ahmed και ενώ προσερχόταν για να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του Ριάντ, συμπληρώνοντας πως αυτό το θέμα αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στη χώρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη απόφαση της οικογένειας Αλ Σαούντ δίνει ελπίδες πως έχει σκοπό να προχωρήσει και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, «ανοίγοντας» κάπως το πολιτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται πως η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στην οποία οι γυναίκες, εκτός του ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν ή να κυκλοφορήσουν χωρίς κάποιον «αρσενικό» φρουρό, δεν μπορούν επίσης χωρίς άδεια κάποιου άνδρα, (συζύγου, αδελφού, πατέρα, εξαδέρφου, γιου, παππού κλπ) να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να σπουδάσουν, να παντρευτούν, να εργαστούν ή ακόμη και να προβούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση ακόμη και αν αυτή κρίνεται ζωτικής σημασίας για την υγεία τους.