Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio Free Europe/Radio Liberty, ο Ζάεφ τόνισε πως η ΠΓΔΜ θα πρέπει να προσφύγει σε δημοψήφισμα για την οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του, επισημαίνοντας ότι παρόμοια στάση έχει κρατήσει και για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε μια λύση του ονοματολογικού, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι η πλευρά των Σκοπίων δείχνει έτοιμη να δεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό, περιμένοντας και τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα. «Πρόκειται για μια πολιτική ερώτηση, καθώς και οι δύο χώρες πρέπει να βρουν μεταξύ τους μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Υποστήριξε ότι ακόμη και αν ο ίδιος έλθει σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Νίκο Κοτζιά, θα πρέπει οι θεσμοί και οι λαοί των δύο χωρών να έχουν «τον τελευταίο λόγο», λαμβάνοντας εκείνοι «τις τελικές αποφάσεις» για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

Πιέσεις για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Ζάεφ συναντήθηκε προ ημερών με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τόνισε ότι η ΠΓΔΜ είναι πιο κοντά από ποτέ στο να ξεκινήσει με αξιώσεις τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του ζητήματος αυτού θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα επιμένει στη συμφωνία του Βουκουρεστίου

Μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθάρισε πως είναι κρίσιμο το να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση την συμφωνία του Βουκουρεστίου (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων).

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε  πως για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Η θέση του ΝΑΤΟ και τα σενάρια για άμεση επίλυση της ονομασίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε πως η ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση Ζάεφ.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό»

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, υποστήριξε ότι έχει «πληροφορίες πως τις ερχόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ», προκαλώντας αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.