Παρά τις τεράστιες οικονομικές αναταράξεις που αντιμετώπισε η Βενεζουέλα από τις αρχές του 2015, χάρη στις κοινωνικές επενδύσεις, τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το ποσοστό των πολιτών της χώρας που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έπεσε πλέον στο 4,9% και ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο καθηγητής  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Ματσαγγάνης  και αφορούσε το 2013, οι «ακραία φτωχοί» έλληνες έφταναν το 14%.  

Tου Παύλου Κιρκασίδη

Υπενθυμίζεται πως, όταν το 1998 εξελέγη πρόεδρος της χώρας ο Ούγκο Τσάβες, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες αντιμετώπιζαν θέμα κάλυψης ακόμη και των πλέον «πρώτων» αναγκών, ενώ εκείνοι που ζούσαν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης έφταναν το 21%.

Επτά χρόνια μετά, και με τα συγκεκριμένα προγράμματα να «τρέχουν», ο νυν πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο φωτογραφίζεται εμφανώς υπερήφανος για την αδιαμφισβήτητη πρόοδο και με τη δέσμευση «σε μερικά χρόνια το σημερινό 4,9% να έχει πλήρως μηδενιστεί».

Απρίλιος 2015: O Πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο παραδίδει την υπ' αριθμ. 700.000  κατοικία. Μέχρι σήμερα ήδη έχουν ξεπεράσει τiς 800 χιλιάδες. Photo: AVN


Τα κοινωνικά προγράμματα που κατάφεραν να χτυπήσουν τη φτώχεια 

Ανάμεσα στα προγράμματα που βοήθησαν εντυπωσιακά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πιο αδύναμων οικονομικά τάξεων, το στεγαστικό, που από το 2011 μέχρι και το 2015 έδωσε περισσότερες από 800.000 ολοκαίνουργιες κατοικίες σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Ιδιαίτερης σημασίας επίσης κρίθηκε και η κυβερνητική εκστρατεία στον τομέα της Υγείας που την τελευταία 12ετία εξασφάλισε περισσότερες από 700.000.000 ιατρικές εξετάσεις  σε άτομα που δεν είχαν την παραμικρή πρόσβαση σε κανένα επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Σχεδιασμού των συγκεκριμένων Κυβερνητικών Προγραμμάτων, Ricardo Menendez, «τα επιτεύγματα αυτά δεν βρίσκουν απέναντί τους μόνο τις οικονομικές ιδιαιτερότητες της Βενεζουέλας αλλά κυρίως τα ξένα μονοπώλια που έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο μπροστά σε αυτή την ανακατανομή πλούτου που στην ουσία γίνεται, με αποτέλεσμα στη χώρα να παρουσιάζεται υψηλός πληθωρισμός αλλά και αύξηση του λαθρεμπορίου».