Η σερβική κυβέρνηση ελπίζει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, προκειμένου να ανοίξει ο «δρόμος» για μια νέα συμφωνία, καθώς αυτή που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τέθηκε, ουσιαστικά, σε ισχύ, αφού δεν υπήρξε περιστολή των δημοσίων δαπανών στα συμφωνηθέντα επίπεδα, υπογράμμισε ο Β. Σένιτς.

Οι σχέσεις Σερβίας – ΔΝΤ «ψυχράθηκαν» όταν, στις αρχές του περασμένου μήνα, πέρασε από τη Βουλή με 139 ψήφους υπέρ και 39 κατά, νόμος για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (NBS), ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας θα επιλέγονται και θα παύονται από το κοινοβούλιο, ενώ τη λειτουργία της τράπεζας θα εποπτεύει η Βουλή.

Το ΔΝΤ, το οποίο είχε αναστείλει τον περασμένο Φεβρουάριο την παροχή δανείου 1,3 δισεκ. δολαρίων προς τη Σερβία (πρόκειται για πίστωση προληπτικού χαρακτήρα), ανακοίνωσε πως οι νέες τροπολογίες για τη λειτουργία της τράπεζας επηρεάζουν την ανεξαρτησία της και τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας.