Η γαλλική Δικαιοσύνη ερευνά τις ευθύνες της Λαγκάρντ για απόφαση που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών το 2007 εξαιτίας της οποίας ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν τότε ο Νικολά Σαρκοζί και πρωθυπουργός ο νυν υποψήφιος για την προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν.

Η Λαγκάρντ κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για αμέλεια και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή που μπορεί να φτάσει στον χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Την Κυριακή δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ότι έπραξε χωρίς πρόθεση και ως υπουργός Οικονομικών έκανε όσο καλύτερα μπορούσε τη δουλειά της.

«Η αμέλεια είναι ένα παράπτωμα που διαπράττεται χωρίς πρόθεση. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε λίγο αμελείς κάποιες φορές στην ζωή μας. Έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, εντός των ορίων όσων γνώριζα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας και πολυεκατομμυριούχος Μπερνάρ Ταπί είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Η υπόθεση είχε κολλήσει επί χρόνια έως το 2007, όταν το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο επιδίκασε 400 εκατομμύρια ευρώ στον Ταπί, ποσό πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι έως τότε αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης.