«Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997 – 1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση» τόνισε ο εισαγγελέας του Εφετείου, Χαράλαμπος Τζώνης κατά την απορριπτική αγόρευσή του για τις ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας που υπέβαλαν συνήγοροι υπεράσπισης των 13 Γερμανών υπηκόων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι «μίζες» εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Η υπεράσπιση κατέθεσε ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, καθώς σύμφωνα σε όσα υποστήριξε, το βούλευμα επιδόθηκε μόνο στην ελληνική γλώσσα, ενώ είναι απαραίτητη η μετάφραση στα γερμανικά τόσο του βουλεύματος όσο και του καταλόγου των αναγνωστέων εγγράφων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. 
 
«Τα ουσιώδη έγγραφα πρέπει να παρέχονται μεταφρασμένα στην μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων διαφορετικά θίγονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Είναι αδιανόητο ο αγνοών τη γλώσσα να περιέρχεται σε μειονεκτική θέση. Πρέπει να έχει τις αυτές δυνατότητες σε σχέση με αυτόν που έχει τις απαραίτητες γλωσσικές γνώσεις».

Αίτημα ακυρότητας υπέβαλε και η υπεράσπιση του ελληνο – ελβετού τραπεζικού Φάνη Λυγινού, με το επιχείρημα πως δεν έγινε νόμιμη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος. «Σεν έχουμε λάβει γνώση ούτε ενός έγγραφου της δικογραφίας για τη Siemens. Πρέπει να εφοδιαστούμε με τα έγγραφα προκειμένου να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση του. Το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο ήδη είχε αυτοκαταργηθεί από την υπεράσπιση Λυγινού» τόνισε η υπεράσπιση. 

Μεταξύ των προσώπων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για υπόθεση ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Υπόλογος, επίσης, είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού, όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κ.λπ., Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος ,Βασίλειος Τυρογαλάς. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, οι Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Χαρ. Τζώνης, ζήτησε απόρριψη των ενστάσεων, υποστηρίζοντας πως η μη συνεπίδοση της μετάφρασης δεν προκαλεί ακυρότητα, παρά μόνο αν υπάρχει βλάβη των υπερασπιστικών ισχυρισμών κατηγορουμένου, πράγμα που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση καθώς οι Γερμανοί  κατηγορούμενοι απολογήθηκαν με διερμηνέα στο στάδιο της ανάκρισης και κατ'επέκταση είναι ενήμεροι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δικαστήριο μπορεί να δώσει το χρονικό περιθώριο για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους οι Γερμανοί κατηγορούμενοι. 
 
Για την ένσταση του Φ. Λυγινού, ζήτησε επίσης την απόρριψή της, υποστηρίζοντας πως το βούλευμα επιδόθηκε κανονικά στο δικηγόρο που ο κατηγορούμενος είχε διορίσει στο στάδιο της ανάκρισης και συνέχισε: «Τώρα το τι έκανε μετά ο κατηγορούμενος δεν αφορά το δικαστήριο».
 
Εντύπωση έκανε, το γεγονός ότι το  παραπεμπτικό βούλευμα χιλιάδων σελίδων, έχει μεταφραστεί μόλις κατά το ήμισυ, παρά το γεγονός πως η διαδικασία της μετάφρασης έχει κρατήσει μήνες.  Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή επί των ενστάσεων στις 12 Ιουλίου.