Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ανέφερε, μετά το Eurogroup, που κατέληξε χωρίς συμφωνία, ότι «αν η πρότασή μας γίνει δεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα».

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε «ισχυρό μήνυμα, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη πρόταση» και τόνισε ότι «είναι η στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύση, όπως περιμένουν οι πολίτες».

 
«Βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά σε νοοτροπία που αποδέχεται ατύχημα» σημείωσε, λέγοντας ότι «αποδείχτηκε ότι στο Eurogroup δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές συζητήσεις». 
 
Περιγράφοντας επιγραμματικά την πρόταση που παρουσίασε, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι βασίζεται σε τρεις άξονες: πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους.
 
Ο συνδυασμός των τριών, σύμφωνα με τον υπουργό, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές, καθώς και θα αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών της.
 
«Εξηγήσαμε ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά, τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Οι δικές μας συμβιβαστικές προτάσεις μάς έφεραν 0,5% του ΑΕΠ κοντά στη θέση των δανειστών. Αυτό το μισό τοις εκατό δεν δικαιολογεί τη διακοπή», ανέφερε.
 
«Ο πραγματικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν είναι ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτούν για τις προτάσεις μας για το χρέος» συνέχισε.
 
«Δυστυχώς, η προεδρία του Εurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις αδυναμίες της ελληνικής πλευράς, και όχι όλων των πλευρών, όπως ανέφερε στο άρθρο του ο Ολιβιέ Μπλανσάρ» του ΔΝΤ, ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης. 
 
«Δεν είναι στιγμή απόδοσης ευθυνών, αλλά ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύσεις, όπως περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες» τόνισε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ. «Αυτό όπου χρειάζεται η οικονομία είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις, κα αυτό είναι που παρουσιάσαμε» είπε.
 
«Κάλεσα τους ομολόγους μου να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων που χτυπούν παθογένειες και στις περικοπές», τόνισε. «Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι μεταρρύθμιση, η ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ είναι μεταρρύθμιση» είπε ενδεικτικά.
 

Δημοσιονομικό φρένο

 
Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση που υπέβαλε για «δημοσιονομικό φρένο», τάχθηκε εναντίον ελέγχων κεφαλαίου και απέφυγε να κάνει εικασίες για την περίπτωση αποτυχίας εξεύρεσης λύσης.
 
«Προτείναμε η παρακολούθηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα» είπε.
 
Όσον αφορά το χρέος, είπε, η Αθήνα πρότεινε «μεταφορά του χρέους 27 δισ. προς ΕΚΤ στον ESM με δημιουργία νέου παθητικού, δανείου αν θέλετε, χωρίς όμως η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως κοινό conditionality, συνθήκη, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σας ανέλυσα, που θα γίνει η βάση κλεισίματος του σημερινού προγράμματος και της μετάβασης στη νέα εποχή».
 
«Διαισθανόμενη πλήρως την ιστορική βαρύτητα της στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να προβούμε γρήγορα σε συζήτηση ακόμα και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο χρόνος δεν είναι πολύς, αλλά είναι αρκετός ώστε να επιτευχθεί τέτοια επωφελής συμφωνία που θα έθετε την κρίση εκτός πρωτοσέλιδων και θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στους πολίτες της Ευρώπης» κατέληξε.
 

Σημάδι «καλής θέλησης»
 

Η πρόταση δημοσιονομικού «φρένου», είπε, ήταν σημάδι «καλής θέλησης» για την πρόθεση για μεταρρυθμίσεις. 
 
Η άρνηση συζήτησης της πρότασης, συνέχισε, «απέδειξε ότι το Eurogroup δεν είναι χώρος που μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση», όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε επίσης παράδοξο τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενώ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο Grexit, απάντησε ότι «δεν θέλω καν να το συλλογίζομαι». «Η ευθύνη μας ως Ευρωπαίοι είναι να μην συζητούμε την αποτυχία αυτή την στιγμή» τόνισε.
 
Απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για το τι θα συνέβαινε «αν η Ευρώπη αποτύχει να συμφωνήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση» ενώ όταν ρωτήθηκε για περιορισμούς κεφαλαίων, τους χαρακτήρισε το «ακριβές αντίθετο της νομισματικής ένωσης».
 
Ο Γ. Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά την αναφορά του Reuters περί ανησυχίας της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.