Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκανε ο Ζαχαρίας Ρηγάκης, επικεφαλής της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, τουλάχιστον δύο διευθυντές καταγγέλλουν επώνυμα πως «δέχθηκαν όχληση από ένστολη υπηρεσία», ζητώντας τους στοιχεία για τις καταλήψεις και ονόματα μαθητών.

Μάλιστα, κατά της διάρκεια της εκπομπής στην τηλεόραση ΚΡΗΤΗ TV, στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκαν, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ζήτησε από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλη Καρτσωνάκη, να διερευνήσει τις καταγγελίες, με τον δεύτερο να δηλώνει πως πρώτη φορά τις ακούει, και να υποστηρίζει πως η θέση του υπουργείου Παιδείας είναι ξεκάθαρη προς τους περιφερειακούς διευθυντές σε όλη την χώρα με σημείο αναφοράς την διαχείριση των καταλήψεων με καθαρά παιδαγωγικούς όρους και τακτικές.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αντίστοιχη τακτική, καθώς στο κύμα καταλήψεων του 2014, διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου δέχονταν κλητεύσεις να εμφανιστούν στην αστυνομία για να κατονομάσουν μαθητές, ενώ παρόμοιες καταγγελίες έγιναν και τον Νοέμβριο του 2016, όταν οκτώ διευθυντές Λυκείων και Γυμνασίων -και πάλι του Ηρακλείου- φέρονταν να παραλαμβάνουν έγγραφο από τις αστυνομικές αρχές, που τους ζητούσε λίστα με ονόματα των καταληψιών μαθητών.

Για το περιστατικό, οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Καλαματιανός, προχώρησαν σε κοινή δήλωση, σημειώνοντας πως οι καταγγελίες «προκαλούν ανατριχίλα αφού αυτές οι πρακτικές θυμίζουν άλλες, μαύρες για τον τόπο και τη Δημοκρατία εποχές».

Στην κοινή δήλωση, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:

«Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πάρει θέση για τις καταγγελίες και να διατάξει άμεσα την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Από την 7η Ιουλίου του 2019, έως σήμερα, προφανώς με πολιτική απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν ανηλεή αγώνα τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας ενώ νωπές είναι οι μνήμες από τις ασχήμιες ακραίας αστυνομικής βίας ενάντια σε φοιτητές.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το δόγμα του τρόμου και της πάταξης που εφαρμόζει εδώ και 16 μήνες η Νέα Δημοκρατία δεν θα περάσει ακόμη και σε μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το καταγγελθέν περιστατικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών, πάντως, διαρκώς εκφράζει την αντίθεση της σε πρακτικές που τη φέρνουν απέναντι στην κοινωνία και δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα ανεχθεί να στιγματίζεται από τη δράση ακροδεξιών μονάδων εντός της ΕΛΑΣ».