Δεν κατάφεραν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε μία συμφωνία αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Κοινού Συστήματος Ασύλου, λόγω διαφωνιών κυρίως για τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Η συνάντηση έγινε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, με στόχο τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος καθορίζει το κράτος – μέλος που είναι αρμόδιο για την εξέταση της αίτησης ασύλου. Σημειώνεται ότι, συνήθως, το κράτος στο οποίο ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ, αναλαμβάνει και την ευθύνη. Ωστόσο, η νέα πρόταση αφορά τη διανομή προσφύγων πέρα από τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ένωσης.
 

«Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου»

 
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δηλώνοντας ότι «όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου και ότι πρέπει να το αναμορφώσουμε», ενώ στη συνέχεια μίλησε για ένα σύστημα μετανάστευσης στο οποίο θα μοιράζεται η ευθύνη των κρατών, σχετικά με τους αιτούντες άσυλο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου σχολίασε την απουσία συμφωνίας, τονίζοντας ότι «πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μέχρι το Πάσχα, ωστόσο δεν γνωρίζω για ποια χρονιά».
 
«Η προηγούμενη μεταρρύθμιση πήρε οχτώ χρόνια για να υλοποιηθεί, πιστεύω ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα γίνει πιο σύντομα», σημείωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. Σχετικά με το συμβούλιο των υπουργών, σημείωσε ότι «προετοίμασε το έδαφος» για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. «Στο σημερινό Συμβούλιο είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, αλλά πρόκειται για ευαίσθητα και σημαντικά θέματα» ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος, και κατέληξε πως «τώρα είναι η σειρά του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και των Ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν το έργο για τη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».  
 

Βλέπει βελτιώσεις ο Βίτσας

 
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος ευχαρίστησε τη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου, σχετικά με τις προσπάθειες της, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ. Ο Δ. Βίτσας στάθηκε στις βελτιώσεις που έχουν γίνει στην μεταναστευτική πρόταση μεταρρύθμισης, αλλά υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
 
Σχετικά με το παρών μεταναστευτικό κλίμα, ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία εύθραυστη κατάσταση, παρά τις μειώσεις των αφίξεων των μεταναστών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είτε αφορά επιστροφές, είτε επανεισδοχές μεταναστών, διέπεται από την αρχή του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως ακριβώς ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης. 
 

«Σύμμαχος» για την Αυστρία ο ακροδεξιός Σαλβίνι   

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα το έτος 2015, γεγονός που έχει «δοκιμάσει» την Ένωση και έχει «ενισχύσει» ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, όπως την ιταλική Λέγκα του Βορρά, με τον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Ο Ιταλός υπουργός είχε δηλώσει ότι η Ιταλία «δεν μπορεί να μετατραπεί σε κατάλυμα για πρόσφυγες», ενώ απουσίαζε από το συνέδριο στο Λουξεμβούργο. Ο Μ. Σαλβίνι είχε, επιπλέον, υποστηρίξει ότι «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει, ετοιμάστε τις βαλίτσες σας». 
 
Απέναντι σε τέτοιου είδους αντι – μεταναστετικές δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας και μέλος του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας, δήλωσε την ευχαρίστηση του για τέτοιους «συμμάχους». Σύμφωνα με το Reuters, σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη αρνηθεί την μεταναστευτική μεταρρύθμιση σχετικά με το άσυλο στην ΕΕ.
 
Η Γερμανία και η Αυστρία εξέφρασαν τα παράπονα τους ότι έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο σχετικά με άλλες χώρες, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία απέφυγαν να κάνουν κάποια δεσμευτική δήλωση για την υποδοχή προσφύγων, αναφέρει το δημοσίευμα. Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε κάνει έκκληση για ένα ελαστικό σύστημα, και τόνισε την ανάγκη η Frontex να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα. 

Σε συνέντευξη της στη συντηρητική FAS, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι νομίζει πως «είναι καλύτερο να προσπαθήσουμε για μερικές ακόμα εβδομάδες για να βρούμε μια κοινή λύση σε ένα σημαντικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».